Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ren teknologi kan skapa en solig framtid för Åboregionen

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 10:24.
cleantech,
Bildtext Cleantech eller ren teknologi är branschen där man, oberoende av vilken industri det handlar om, strävar till att göra allt mer miljövänligt.

Cleantech, clean technology eller ren teknologi är på frammarsch i Åboregionen, inte minst genom Smart Chemistry Park i Reso. Enligt Turku Science Parks Linda Fröberg-Niemi kan just cleantech skapa en tillväxt för många traditionella företag.

I och med starten av cleantech-samarbetet Smart Chemistry Park kom fyra nya företag och tolv personer till Reso. Sedan tidigare fanns här redan tre andra företag, eller cirka 20 personer. Linda Fröberg-Niemi berättar vidare att företagen som tillhör Smart Chemistry Park den närmaste tiden hoppas kunna anställa cirka tio personer till.

Noterbart är också att många av dessa företag har verksamhet även på andra orter, vilket innebär att Smart Chemistry Park inte bara skapar arbetstillfällen i Reso.

Linda Fröberg-Niemi
Bildtext Linda Fröberg-Niemi

- Smart Chemistry Park har fått sin början här i Reso i Raisio Chemicals gamla utrymmen. Förut fanns här en stor kemiindustri, men nu fyller vi utrymmena med ett större antal småföretag som kommer hit till Reso för att samarbeta. På det här sättet hoppas vi kunna stödja de här småföretagarna till tillväxt, så att de här företagen i framtiden kan växa och anställa nya personer.

- Cleantech som helhet kommer säkert bringa tillväxt till näringslivet, men jag vill inte heller att vi glömmer andra branscher som till exempel bioteknologi (Life Science-branschen) och båtvarvsindustrin. Alla har betydelse i framtiden och förhoppningsvis kan vi kombinera kunnandet ur de här olika branscherna ännu bättre i framtiden. Det är vår möjlighet till tillväxt.

Cleantech gör bland annat båtar mer miljövänliga

Linda Fröberg-Niemis defintion på Cleantech, clean technology eller ren teknologi är att det är den branschen där man, oberoende av vilken industri det handlar om, strävar till att göra allt enerigsnålare och mer miljövänligt.

- Cleantech finns överallt och i alla industrier och det är också möjligheten till tillväxt för många traditionella företag. Ett exempel på vad cleantech i praktiken kan leda till är att ett av våra företag här i Reso tillverkar ett smörjmedel som minskar friktionsmotståndet i stora motorer, exempelvis inom båtindustrin. Vilket i sin tur gör att båtarna blir mer miljövänliga och kan använda mindre bränsle.

Näringsdirektör Niko Kyynäräinen vid Åboregionens utvecklingscentral säger att företag inom cleantech kommer att få en stor roll inom näringslivet 2015. Något som Linda Fröberg-Niemi är snabb på att hålla med om.

- Åboregionen som region har många möjligheter till tillväxt och vi hoppas på att alla människor som utbildas här i regionen på alla universitet och högskolor ska ha möjlighet till en arbetsplats och tillväxt här i regionen.

- Cleantech är en av de här branscherna som har möjlighet att växa och jag ser också att det finns många möjligheter inom Life Science-branschen och också båtvarvsindustrin. Genom att på ett vettigt sätt använda allt kunnande finns det nog en riktigt solig framtid för Åboregionens näringsliv.

Turku Science Parks webbplats