Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Det bortglömda luktsinnet

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 11:20.
Doft och lukt - vårt förunderliga luktsinne - Spela upp på Arenan

Programserien Doft och lukt är en kulturhistorisk berättelse om dofter och lukter och dess inverkan på kärlekslivet, minnet och hur de används i marknadsföring.

Fokus ligger på näsan - det mest synliga organet på vår kropp. Vi får veta hur människor använde sitt luktsinne i forntiden och vi gör bland annat en resa till Berlin för att träffa luktforskaren och konstnären Sissel Tolaas. Hon tycker det är dags att vi börjar se lite mindre - och dofta lite mer.

I den västerländska kulturen finns ett tabubelagt förhållande till kroppens naturliga odör, och så har det varit sedan senare halvan av 1800-talet. Kroppslukterna påminner oss om det djuriska i oss och lukten av smuts påminner oss om vår förgänglighet. Redan i gamla testamentet dras det paralleller mellan dofter, erotisk längtan och ett jordiskt paradis.

Historien om dofter berättar en hel del om oss människor och våra samhällen - allt från rökelse och myrra fram till vår tids megastjärnor med egna parfymmärken. Vilka är de senaste trenderna inom dofter?

Doft och lukt - vårt förunderliga luktsinne
Yle Fem onsdagar kl. 20.00, seriestart 7.1.2015 (repris torsdagar)
3 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: DR