Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”De döda var satirtecknarstjärnor”

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 14:02.
Sjukvårdspersonal på plats vid Charlie Hebdo.

De satirtecknare som dödades i attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo var enormt populära, säger Johan Tollgerdt, Svenska Yles medarbetare i Paris. Enligt honom har tidningen inte uppfattats som kontroversiell bland fransmännen.

Tolv personer fick sätta livet till i den attack som enligt Johan Tollgerdt skakade Frankrike.

- De fyra satirtecknarna som dog har älskats av fransmännen för att de vågat göra satirteckningar som har fått många att skratta, chockeras, bli upprörda och diskutera. De var satirtecknare som hade en förankring på gatan, folk kände till dem som om de vore satirtecknarstjärnor.

Svenska Yles medarbetare Johan Tollgerdt, Paris.
Bildtext Svenska Yles medarbetare, Johan Tollgerdt, säger att Charlie Hebdo genom sin satir lyckats förmedla vad många tänker.

Han säger att Charlie Hebdos i många år har präglat den politiska, sociala och religiösa debatten i Frankrike.

- Fransmän tycker att man genom satir kan säga så mycket mer om vad människor tycker och tänker än genom vanlig nyhetsrapportering. Utomlands har tidningen setts som kontroversiell men här är man van vid att driva debatter till sin spets.

Enligt Tollgerdt ska de ha varit relativt lätt för terroristerna att ta sig in på redaktionen eftersom mediehus i Frankrike har låg bevakning.

- Det fanns en civil polisbil ute på gatan, men det räckte inte, säger han.

Osäkerhet på arbetsplatser

Bland fransmännen är osäkerheten nu stor, säger Tollgerdt.

- Ett blodigt attentat där man går in på en arbetsplats är nytt i Frankrike. Mediehus kommer säkert att skärpa säkerheten.

Enligt honom har det i Frankrike spekulerats om att attacken hänger samman med terrorism i Mellanöstern. Det har skapat en oro över att människor ska börja beskylla muslimer för attentatet.

- I dag såg jag när en man som stod vid avspärrningarna klev upp på en låda och började skrika slagord mot muslimer. Många personer drog snabbt ner honom.

Diskussion om artikeln