Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det kanske ändå blir en automatmetro

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
metro
Bild: YLE/Tobias Silvander

Helsingfors stads trafikverk förhandlar igen med Siemens om automatmetron, det här efter att Siemens kommit med ett nytt anbud. Före jul hade trafikverket fattat ett beslut om att säga upp alla avtal med Siemens.

Det skulle redan vara klart att automatmetron inte blir av. Direktionen för HST hade beslutat att säga upp avtalet med Siemens och slopa alla planer på att automatisera gamla tågvagnar.

Men i måndags lade Siemens in ett nytt anbud. Trafikverket har i dag lagt in ett motanbud som Siemens ska svara på senast på fredagen.

- Det är fortfarande en stor skillnad i våra synsätt. Vi är inte på något sätt nära en lösning, säger Ville Lehmuskoski som är vd för HST.

Ville Lehmuskoski vill inte avslöja detaljerna i Siemens anbud, men han berättar att det inte är fråga om en så kallad alliansmodell.

Automatmetron behandlas av stadsstyrelsen

På onsdag kväll tog biträdande stadsdirektör Pekka Sauri ärendet till stadsstyrelsen, som diskuterade det beslut HST:s direktion tagit.

- Det ska nästan ske ett under för att stadsstyrelsen ska ändra på direktionens beslut, jag ser inte Siemens som en trovärdig samarbetspartner, säger Marcus Rantala (SFP) från stadsstyrelsen.

Den 19 januari ska stadsstyrelsen besluta om avtalet med Siemens ska hävas eller samarbetet fortsätta.

Läs också:
Nu rivs alla avtal om automatmetron upp
Trafikverket vill slopa automatmetron