Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lappvikens sjukhus ska lappas och lagas

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 20:48.
Sjukhuset har stått tomt i flera år
Bild: yle

Det anrika mentalsjukhuset har stått tomt i många år och byggnaderna är i allt sämre skick. Helsingfors stad har planer på att göra en ytrenovering som ska hindra förfallet.

Helsingfors stad planerar en renovering som skulle förhindra ytterligare förfall. Yttertak, rappning och fönster ska sättas i skick enligt ett beslutsförslag som stadsstyrelsen bordlade på onsdag kväll.

- Det är viktigt att något görs nu så att huset inte är i ännu sämre skick om ett tag. Det dåliga är att staden bara planerar reparationer som bevarar huset och inte sätter det i ett sådant skick att huset går att använda. Det leder till att huset fortfarande är stängt för Helsingforsare, säger Jaana Merenmies som är projektledare för Lappvikens källa.

Projektet Lappvikens källa backas upp av ett flertal föreningar, bland dem Föreningen för mental hälsa i Finland. Tanken är att öppna upp sjukhusområdet för vanliga Helsingforsare och satsa på förebyggande mentalvårdsarbete.

Elever från yrkesskola kunde användas som arbetskraft

Lappvikens källa har förhandlat med yrkesskolan Amiedu och yrkeshögskolan Metropolia om att deras elever kunde jobba med att renovera Lappvikens sjukhus.

- På det sättet skulle vi kunna minska på byggnadskostnaderna och göra det möjligt för unga människor att få en bra praktikplats, säger Jaana Merenmies.

I slutet av januari ska Lappvikens källa börja förhandla med Helsingfors stads fastighetskontor.

Stadsstyrelsen bordlade frågan om renoveringen av Lappvikens sjukhus på onsdag kväll.

Lappvikens sjukhus har ett stort kulturhistoriskt värde. Huset byggdes 1841 och arkitekt var Carl Ludvig Engel.

Läs också:
Lappvikens öde i vågskålen