Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det här pålägget ska du undvika i frukostbuffén

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 15:11.
Frukostbuffé
Bildtext Enligt staden är det här buffébordet bristfälligt skyddat.
Bild: Helsingfors stads miljöcentral

Funderar du över vilket pålägg du ska välja när du äter frukostbuffé? På basis av miljöcentralens inspektion verkade medwursten ofta vara av god kvalitet medan den palvade skinkan var dålig. En slutsats av inspektionen var också att maten bör skyddas bättre från restauranggästernas beröring.

Inspektionen utfördes i april och maj i fjol när miljöcentralen utredde kvaliteten på frukostbufféerna i hotell, kaféer och restauranger i Helsingfors. Sammanlagt togs 88 mikrobiolgiska prover på 45 serveringsställen. Proven togs på fisk och pålägg som serverades kalla. Dessutom mättes serveringstemperaturen och så inspekterades beröringsskyddet ovanför buffébordet.

72 procent av provena var av god kvalitet, medan 12 procent var av försvarlig kvalitet och 6 procent av dålig kvalitet. Den dåliga kvaliteten berodde på att mängden mikrober var för hög.

Påläggen är dåligt skyddade

39 av proverna togs av pålägg som innehåller rött kött, 20 stycken av kött från fjäderfä, 24 av fiskpålägg och 5 av medwurst. Samtliga medwurstprover var av högsta kvalitet, medan det fanns flest av försvarlig och dålig kvalitet bland påläggen av rött kött.

En närmare titt på de fem prover som konstaterades vara av dålig kvalitet visar att tre av dem var palvad skinka. Ett dåligt prov av kalkonpålägg och varmrökt lax hittades också.

40 procent av påläggen serverades i en för varm temperatur.

Frukostinspektörerna tar också fasta på att över 60 procent, av serveringsställena inte hade ett beröringsskydd vid buffébordet. Skyddet behövs för att gästerna inte så lätt ska kunna smutsa ner maten.

Miljöcentralen anser att tillsynen av frukostserveringsställena bör effektiveras.