Motreaktioner att vänta efter attacken i Paris
Under de närmaste dagarna väntas satirbilder dyka upp i solidaritet med Charlie Hebdo främst i västerländsk media, förutspår utrikespolitiska institutets äldre forskare Teemu Sinkkonen. Ordförande för Reportrar utan gränser i Finland, Christian Sundgren, oroar sig å sin sida för självcensur.
Teemu Sinkkonen tror att en motreaktion är att vänta. Han misstänker att speciellt bilderna på profeten Muhammed, som tros ha provocerat gärningsmännen i Paris, kommer att börja synas i media.
- Sådana här extrema gärningar väcker alltid en stark motreaktion. Säkert kommer konventionell media runt i Europa att publicera de här bilderna igen och minnas vad Charlie Hebdo har gjort, sa Sinkkonen i en intervju i Yles Aamu tv.
Det tror även professor Risto Kunelius, chef på Tammerfors universitets fakultet för samhälle och kultur. Enligt honom syns en solidaritetseffekt redan i media. Kunelius tycker ändå att det är viktigt att media inte förstärker splittringen, som terroristerna är ute efter.
- Det man med det här dådet vill skapa är en slags radikalisering mellan kulturella och religiösa skillnader. Man vill dela in världen i två läger, säger Kunelius.
Sinkkonen tycker att man bäst motarbetar terrordåden genom att fortsätta som vanligt.
- Vi ska låtsas som om det här inte påverkar vårt samhälle alls. Då tillintetgörs dådet på bästa möjliga sätt.
”Man får inte börja hetsa”
Christian Sundgren, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland, är fortfarande chockad efter onsdagens attack i Paris.
- Enorm chock och sorg. Det är svårt att förstå att det kan hända något sådant i Paris, det är ju inte någon krigszon. Jag är fortfarande chockad.
Reportrar utan gränser jobbar mot brott mot pressfrihet och kränkningar av yttrandefrihet. Den finska organisationen är en del av det globala nätverket för pressfrihet.
Christian Sundgren, vad tror du det här betyder för journalistiken?
- Tyvärr var attacken nog riktad mot det fria ordet och det kommer att ha följder. Redan nu har ju de franska redaktionerna ofta polisbevakning, men det här kommer förstås att göra alla mycket mera försiktiga. Alltså man blir rädd, och så vågar man inte ta sig an svåra teman.
Självcensuren kan komma smygande?
- Det är nog det jag menar. Hela attentatet verkar så välplanerat och utfunderat, att anfallet görs just då en redaktion sitter vid sitt redaktionsmöte och råkar ha alla sina bästa skämttecknare samlade på en plats. Det verkar som om de har kunnat följa med deras telefoner för de visste precis när de ska göra sin attack.
I Paris blir det ju så att man är tillbaka till 1960-talet när Frankrike hade lämnat Algeriet och det var protester kring det. Då var det poliser överallt i stan och det verkar vara lite samma stämning nu, man behöver bara närma sig metron så kommer en polis och frågar efter identitetsbevis.
Får man skämta om religioner?
- Nej, det här är just det farliga. Yttrandefriheten är en skör sak som man måste värna mycket om. Man får absolut inte gå över strecket på det sättet att man hetsar mot andra religioner. I det här fallet får man inte skapa hets och hämndaktioner mot muslimer och islam. Man måste kunna analysera saker, till exempel kritik mot terrorism måste ju finnas där, men man får inte skapa hetsstämning. Här får man inte heller gå för långt, om vi tänker på vår kända Tove Jansson, så var hon mycket hård när det gällde kriget och nazismen, och det måste man kunna vara, men man får inte gå så långt att det blir hets mot folkgrupp eller hets mot religion.