Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Trädgården på Strömsö

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 16:37.
en skylt i trädgården med texten inspelning pågår
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Trädgården på Strömsö står i full blom. Bärbuskarna dignar och tomaterna doftar, lysande röda. Åtminstone i huvudet på Monica Storm, projektledare och regissör för tv-programmet Trädgården på Strömsö.

Strömsö inslag: Trädgården på Strömsö - Spela upp på Arenan

- Vi håller på och gör ett trädgårdsprogram som inte liknar något annat program, berättar Monica Storm. I varje program följer vi processen med olika växter och fenomen, ända från det första spadtaget och det första fröet på våren till skörden på hösten.

Idén till programmet föddes för något år sedan medan trädgårdshuset ännu var under uppbyggnad på Strömsö. Monica Storm slog sig ihop med strömsöredaktörerna Camilla Forsén-Ström och Elisabeth Morney, och växtexperterna Owe Salmela och Alexandra De Paoli.

- Vi är alla intresserade av trädgårdsodling, men med olika utgångspunkt. Owe som trädgårdsmästare, Alexandra som örtexpert, Camilla som konstnär, Elisabeth som nyfiken reporter och jag som ivrig hemmaodlare, fortsätter Storm.

- Det går en massa trädgårdsprogram på tv, men de flesta handlar om odling i England eller södra Sverige. Det ger upphov till frustration, eftersom de inte känns relevanta för våra breddgrader, konstaterar hon.

- Vi odlar sådant som går att odla i de växtzoner som Finland tillhör, berättar Storm. Det är en hel del bara man satsar på rätt växtval. Dessutom kan man ju hjälpa klimatet på traven lite med varmbäddar och genom att odla upphöjt istället för nergrävt. En del växter, såsom bär, passar dessutom allra bäst att odla just här på grund av våra långa, ljusa nätter.

Camilla Forsén-Ström, Esa Saari, Monica Storm och Owe Salmela på fikapaus
Bildtext Fotograf Esa Saari, programledare Camilla Forsén-Ström och regissör Monica Storm under inspelningen av programmet.
Bild: Yle/Trädgården på Strömsö

Det nybyggda trädgårdshuset på Strömsö är navet i programserien. Området runt trädgårdshuset har trädgårdsteamet gjort till en prunkande trädgård med fokus på nyttoväxter.

Alla processerna har filmats och resultatet får vi se i den åttadelade trädgårdsserien Trädgården på Strömsö, med start söndagen den 8 februari kl 17.25 i Yle Fem. Efter tv-sändningarna kommer avsnittena sedan att ligga ute på Arenan ett helt år.

Programmen är uppbyggda så att man i varje program får följa en process från början till slut.

- I det första programmet bygger vi upp en s.k. nyckelhålsträdgård, berättar Storm. En kompost i mitten med odlingar runtomkring där man kan arbeta på bekväm höjd. Hela sommaren följer vi med hur det går för växterna, med plantering, rensning och kompostskötsel, tills vi på hösten skördar pumpor och gurkor, och tillreder dem. Och allt det här i samma program!

- I följande program börjar vi igen på våren med ett nytt litet odlingsområde och följer det hela vägen fram till det underbara slutet. Det blir bland annat ett klassiskt trädgårdsland med mönsterodling och ett hörn specialgjort för insekter. Vi reder också ut begreppen kring gödsling och bevattning, säger Storm.

Trädgården på Strömsö är inte enbart trädgården på Strömsö

Förutom trädgårdsarbetet på Strömsö får vi följa med Elisabeth Morney som reser runt i landet och bekantar sig med olika speciella trädgårdsfenomen. Specialodlingar, forskningsträdgårdar och nunnornas odlingar i Lintula klosterträdgård utlovas.

- Just nu håller vi på och klipper ihop de sista programmen. Och jag är så nöjd. Det blev precis som vi hade tänkt oss, avslutar Monica Storm.

Trädgården på Strömsö startar söndagen den 8 februari kl 17.25 i Yle Fem.