Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Potatisen är het igen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
potatissallad på fat

Potatisen har genom tiderna räddat folket från svältdöden - nu är det dags för folket att rädda potatisen från tråkdöden. I många år har vi ätit quinoa, couscous och pasta – nu är potatisen het igen, enligt strömsökocken Paul Svensson.

Man pratar bara om konsistens då det gäller potatis, om den är fast eller mjölig, om den passar till mos eller soppa, säger Paul, inget om smaken. Det finns massor av olika potatissorter, Matilda, Siikli, Van Gogh osv., och de har alla en unik smakkaraktär. Så nu är det hög tid att börja experimentera med potatis, ugnsbaka, mosa, steka, koka eller varför inte fritera hel och se vilken sort som blir godast på vilket sätt.

Av potatis kan man i princip göra en hel middag från förrätt och huvudrätt till efterrätt och nattmat, vad sägs om en smygjansson i pizzaformat? Strömsö bjuder på en repriskavalkad hela januari och det första programmet kommer till stor del att handla om potatis på både nytt och nygammalt vis.

Potatisefterrätter
Tre sorters potatissallad
Potatispizza med anjovis och lök

Förutom potatis blir det en tur till nationalparken i Koli och en harrypotterinspirerad vintersport - en variant på quidditch, under ledning av Alberto Guzman Abunes.

två personer leker med sopborste och paraply
Bildtext Alberto Guzman Abunes och Elin Skagersten-Ström förbereder sig för quidditch

Strömsö sänds söndagen den 11 januari kl. 17.15 och i repris måndagen den 12 januari kl. 22.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan