Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Mat på norra Atlantens villkor

Från 2015
Uppdaterad 23.01.2015 15:54.
Nordatlantiska läckerheter - Spela upp på Arenan

Isländsk serie där vi får bekanta oss med maten i världens största kylskåp - den kalla men rika norra Atlanten. Programledare är Gisli Örn Gardarsson.

Det handlar om lokala specialiteter som tyvärr med tiden blivit bortglömda - vissa helt enkel för att de inte är speciellt aptitretande. Men kända kockar i regionen vill ändra på det. De vurmar alla för den nordiska maten med rena smaker.

Få skulle exempelvis tänka på Grönland när det gäller framtida kulinariska resor. Men unga kocken Inunnguaq Hegelund tror starkt på det grönländska köket och dess möjligheter. Det finns en juvel som kan komma att sätta Grönland på "gourmetvärldskartan".

Leif Sörensen från Färöarna är en av Danmarks främsta kockar. Hans mat är på gränsen till en religiös upplevelse. Frågan är om han lyckas få de traditionella rätterna lika välsmakande och populära.

På Island möter vi i serien Sveinn Kjertansson som bland annat kan visa oss hur man kan tillreda bröd med hjälp av jordens egen värme och han är också skicklig på att tillreda valkött och introducerar oss till nya sätt att tillreda lamm.

Serien tar oss också till Norge som är Edens lustgård i jämförelse med de andra länderna. Efter att ha provsmakat gamla specialiteter som lutfisk och Faarekaal träffar vi Hanne Frosta vid Hardangerfjorden. Hon använder enbart lokala ingredienser och visar sig vara en mästare på efterrätter.

Serien bjuder på storslagna vyer och genom maten och jakten på råvaror berättas det om de människor som levde på gränsen till vad som var möjligt – de som fick hela sitt levebröd från den rika men kalla norra Atlanten.

Nordatlantiska läckerheter (Taste of the North Atlantic, Island)
Yle Fem torsdagar kl. 19.00, seriestart 8.1.2015 (repris fredagar)
8 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: Sagafilm för RUV, Island / samproduktion