Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Intresset för att ha en personlig tränare ökar

Från 2015
Pia Niemi leder ett pass body pump.
Bildtext Pia Niemi leder ett pass body pump.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Ett nytt år brukar betyda en ny start för många. Gymmen fylls av ivriga motionärer som vill jobba på formen inför beach 2015, men ganska snabbt brukar intresset svalna.

- Januari är lite som måndagar, nu börjar jag mitt nya liv. Men vi har faktiskt nog många trogna kunder som också tränar under till exempel jul- och sommarloven. Folk verkar mer och mer tänka att det är deras livsstil och då är det ingen skillnad på dagar, de tränar i alla fall, säger Pia Niemi på Wasa Sports Club i Vasa.

Pia Niemi.
Bildtext Pia Niemi.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Ett tecken på att fler börjar lämna bantningstänket med snabba lösningar bakom sig och i stället satsar på en livsstilsförändring är att det blivit mer populärt med en personlig tränare.

- Vi märker absolut av att det blivit fler och fler som satsar på att träna med en pt. Tröskeln för att komma in och be om hjälp med träningen är lägre nu. Man behöver inte ha någon som helst tidigare erfarenhet, det är bara att komma in, säger Niemi.

Men för många är det en kostnadsfråga, man vill men har inte råd att träna med en personlig träning.

- Det kostar. Men håller till exempel jag ett pass för 50 personer får jag ändå bara en lön. Och kanske inte alla av de 50 människorna får ut det de behöver av den timmen, som de skulle få om de tränade ensamma med en personlig tränare, säger Niemi.

Allt fler satsar på personlig träning

5:57

Satsar på kurser som är billigare

Det finns också billigare alternativ om man vill få en mera personlig träning men inte ha en helt egen pt.

- Vi satsar i år väldigt mycket på kurser som är en mellanvariant. Det är en mindre grupp som gör att du känner din instruktör på ett annat sätt och du får en mera personlig hjälp än om du går på en vanlig ledd timme. Du betalar en avgift, men det är inte en lika stor kostnad som att anställa en personlig tränare.

Niemi berättar också att allt fler arbetsgivare väljer att satsa pengar på arbetstagarnas hälsa.