Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den livsviktiga beröringen

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 12:02.
Eva Magnussons händer
Bild: Yle/Monica Forssell

Minns du hur det kändes när du var liten och någon strök dig över håret? Då du fick krypa upp i en trygg famn eller när någon smekte dig över ryggen?

Förmodligen kändes det bra och lugnande. Beröring, närhet och lugna, sköna stunder påverkar utsöndringen av ”lugn- och ro” hormonet oxytocin och bidrar till att vi känner oss gladare och mindre stressade.

Svenska Gunilla Birkestad utvecklade i början av 1980-talet en behandlingsmetod med namnet taktil stimulering och den metoden bygger på lätt, systematisk beröring. Birkestad jobbade som vårdare på en institution för personer med psykisk funktionsnedsättning och märkte att beröring gjorde att klienterna mådde bättre, var lugnare och mera närvarande. Från Sverige har metoden spritt sig till bland annat Finland.

Förutom stressreducering handlar taktil stimulering också om att bli medveten om sin kropp, förklarar Eva Magnusson. Också hon är vårdare men erbjuder vid sidan om sitt ordinarie jobb taktil stimulering i Dalsbruk.

Eva Magnusson
Bildtext Eva Magnusson i behandlingsrummet i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Metoden är uppbyggd så att klienten ska få en klarare uppfattning om sin kropp och en känsla av att det här är jag och min kropp!

Idagens stressade värld är behovet av beröring enormt, tror Eva.

- Jag tror det är många som inte vågar känna efter hur de riktigt mår.

Orsakerna till att människor vänder sig till Eva för hjälp varierar. En del kommer för en kort stunds njutning, andra för att reducera stress, för att råda bot på magont och så vidare.

Magnusson behandlar också personer som annars har svårt att kommunicera, till exempel personer med autism. Enligt henne hjälper den lätta, systematiska beröring som taktil stimulering går ut på, både att förstå och bli förstådd.

Hur länge effekten av behandlingen håller i sig är individuellt. Oftast behövs det fler än bara en behandling för mer bestående effekt.

Temperaturen i behandlingsrummet är lite högre än normalt. Det är viktigt att klienten helt kan koppla av och inte fryser. Vanligtvis görs behandlingen på bar hud men om det känns obekvämt kan klienten också ha kläderna på. En behandling inleds alltid med en pratstund eller intervju då Eva vill veta orsaken till besöket.

Efter det bäddas klienten ner och behandlingen börjar i fotändan.