Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så väljer du rätt lampa!

Från 2015
Olika lamptyper. Fr.v.: Glödlampa, Halogenlampa, 2 x lågenergilampor (lysrörslampor) och LED-lampa
Bildtext Från vänster: glödlampa, halogenlampa, två lågenergilampor och längst till höger en LED-lampa

Om du har svårt att välja bland de nya lamptyperna så ska du se hit. Vi bjuder på handfasta råd om de halogen-, lågenergi- och LED-lampor som finns i butikerna nu.

Typiska lampor för hemmabruk
HalogenLågenergiLED
Problem­avfallNejJa (kvicksilver)Ja (elektronik)
Livs­längd2 000 h6 000 - 20 000 h15 000 - 50 000 h
Energi­klassC eller BA eller A +A+ eller A ++
Energi­förbrukning jämfört med glöd­lampa30 - 50 % lägre75 -80 % lägre80- 90 % lägre
Tänd­ningOmedelbarFördröjningOmedelbar
Dimmer­användningJaVissa modellerVissa modeller
ÖvrigtEnergiklass C förbjuds i september 2016Värme- och köldkänsligVärmekänslig

Tidigare var det lätt att välja rätt lampa till hemmets armaturer. Det gällde mest att ha koll på watt-tal (effekt) och om man vill ha en klar eller matt lampa för att det skulle bli rätt.

I takt med den tekniska utvecklingen har valmöjligheterna ökat betydligt. Man kan spara in nätta summor på elräkningen, men risken för felsteg har ökat i och med de nya lamptyperna och deras varierande egenskaper.

- Mest frågor om olika lampor kom det kring år 2009, då EU:s direktiv om att gradvis utfasa glödlampor trädde i kraft, berättar kommunikationschef Suvi Salmela på Motiva.

Numera får konsumenterna ofta information om olika lamptyper i butikerna eller på webben. Också Motivas informationssajt om lampor Lampputieto har fått fler besökare på sistone, uppger Salmela.

Lågenergilampor och LED-lampor sorteras som problemavfall eller elektronikskrot.
Bildtext Lågenergi- och LED-lampor sorteras som problemavfall eller elektronikskrot

Tack vare de senaste årens tekniska framsteg har utbudet av LED- och lågenergilampor exploderat. Det gäller att vara nogrann i lampbutiken då det finns lampor för en mängd olika ändamål.

- LED-lampor passar till exempel inte i bastun, eftersom de är känsliga för hög värme, men de är mycket bra för utomhusbruk, säger Salmela.

Ser man till energiförbrukningen är halogenlampor inte det bästa valet. De är å andra sidan ett säkert val för användning med dimmer och estetiska skäl talar till exempel för halogenkronljus i kristallkronor.

I faktarutorna kan du läsa mera om de olika lamptyperna och deras egenskaper.

Lönsamt att byta till energisnålare lampor

Enligt Suvi Salmela på Motiva har EU-direktivet om effektivare lampor fungerat som tänkt. Energiförbrukningen för belysning i hemmen har minskat.

Det innebär också ekonomiska inbesparingar, vilket kan belysas med ett räkne-exempel.

Om en 60 watts glödlampa byts ut mot en 9 watts LED-lampa kan man spara 1275 kWh el under LED-lampans livslängd på 25 000 timmar. Med ett elpris på 8 cent/kWh sänker det elräkningarna med sammanlagt 100 euro.

Tänk på det här när du byter lampa

Ljusflödet i lumen anger hur starkt lampan lyser.
Du kan ta hjälp av tabellen för att ersätta traditionella glödlampor med lågenergi- eller LED-lampor som ger motsvarande ljusmängd.

Glödlampa (effekt)ljusflöde (lumen)
25 W250
40 W470
60 W800
75 W1050
100 W1520

Färgtemperaturen anges i Kelvin (K)

  • 2700 K motsvarar det varma rödskiftande ljuset från glödlampor, lämpligt i hemmen

  • Mellan 3000 och 4800 K är neutralt vitt ljus, vanlig som butiksbelysning

  • Över 4800 K är kallt blåskiftande ljus

Det betyder att LED-lampan har betalat tillbaka sig tiofalt om den kostade exempelvis 10 euro.

Glödlampans livslängd är dessutom bara kring 1000 timmar, så det skulle dessutom behövas tiotals nya glödlampor under tiden.

Också de billigare halogenlamporna blir de facto betydligt dyrare än LED-lampor då man räknar med elkostnader och behovet av flera lampbyten.

Skillnaderna i energiförbrukning och livslängd är mindre mellan lågenergilampor och LED-lampor. För många ändamål kan LED-lampor ändå vara tekniskt överlägsna. De når till exempel full ljusstyrka snabbare och kan erbjuda samma varma ljus som glödlampor.

Uträkningarna ovan beaktar inte att glödlampor och halogenlampor bidrar till att hålla huset varmt. Det minskar sparnyttan särskilt i hus med direkt eluppvärmning.

Å andra sidan är lampor ofta placerade på mindre fördelaktiga ställen med tanke på värmespridningen, till exempel nära taket. Därför går en del av värme-effekten förlorad som spillvärme.

Läs också: LED-lampor på frammarsch

Länkar:
Lampputieto (enbart på finska)
Lampinfo.se (svenska belysningsbranschens informationssida)
EU:s webbplats om lampor
Elektrotekniska Handelsförbundet i Finland rf

Diskussion om artikeln