Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lifecoach: Ge dig själv förändring i gåva!

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 06:26.
mela nyholm
Bildtext Mela Nyholm

Nyårslöften är lätta att avlägga, men inte alltid så lätta att hålla. Så hur får man till stånd en bestående förändring i sitt liv? Enligt lifecoach Mela Nyholm handlar det om att veta varför man vill förändra sitt liv.

En lifecoach hjälper människor att hitta verktyg för att skapa permanent förändring i sina liv. Oftast kommer kunden med något som hen vill förändra, och tillsammans med life coachen försöker man sedan belysa situationen ur olika synvinklar.

- De flesta tycker sig veta vad de vill ha för förändring i början, men längs med vägen blir de förvirrade. Man tycker ibland att det handlar om något visst men när man gräver lite djupare i det visar det sig handla om något helt annat, säger Nyholm.

Nytt år, nya tider

Januari är en tid för förändring för många. Det är vanligt att folk avlägger nyårslöften eller bestämmer sig för att rivstarta ett nytt liv samtidigt som det nya året.

- Det kanske ligger i vår natur att vi behöver en rivstart, vända ett tomt blad. Det handlar mycket om att lämna något gammalt bakom sig för att ge plats för något nytt. Vid nyår är det behändigt att börja, eftersom vi firar det med buller och bång, säger Nyholm

Att löften lätt rinner ut i sanden är ett bekant fenomen för Nyholm – alla har antagligen upplevt att förändringen efter en tid glömdes bort, säger hon.

- Det är viktigt att gå till botten med vad det för förändring man vill göra och varför. Vad är det i det gamla som inte känns bra? Därifrån tar man det sedan vidare.

Försiktigt med för stora förändringar

Som Nyholm ser det finns det olika sorter av löften som man kan avlägga: de lite mera ytliga som att gå 10 kilometer en gång i veckan med en vän, och större förändringar som att sluta röka. Nyholm varnar för att dra igång med för höga växlar.

- En sak som att sluta röka kan involvera djupa känslor och om man misslyckas kan det kännas väldigt tungt. Egentligen undrar jag om vi måste kalla det för löfte, för i ordet lovar finns det en mottagare och då blir det en prestation. Istället kan vi säga att vi ger oss själva gåvor. Det är mjukare än löften. I år vill jag ge mig själv gåvan att sluta röka, säger hon.

Överlag ska man inte ta itu med för många saker åt gången.

- Att lära sig ett nytt beteende kräver att man upprepar det 30 gånger. Om man förändrar flera saker på en gång blir det väldigt många gånger 30 att upprepa, säger Nyholm.

Hör hela intervjun med lifecoach Mela Nyholm intill.