Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korkman: "Grexit" paradis för jurister men helvete för alla andra

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Parthenon är en av Atens största sevärdheter.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Att Grekland skulle lämna euroområdet är inte en vettig lösning för vare sig EU eller Grekland, anser Sixten Korkman, professor i ekonomi vid Aalto-universitet i Helsingfors.

Det grekiska vänsterpartiet Syriza, som leder stort inför nyvalet i Grekland, vägrar fortsätta med EU:s hårda sparkrav. Det är också därför som bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel hotat att kasta ut Grekland ur euroområdet.

Men professor i ekonomi Sixten Korkman anser att hotet om "Grexit" fungerar endast som skrämseltaktik. I praktiken vinner nämligen ingen på att grekerna lämnar eurozonen.

professor Sixten Korkman vid Aaltouni
Bildtext Sixten Korkman.
Bild: Yle

- Ingen önskar se ett grekiskt utträde och därför är det sannolikt att man kommer överens om en kompromiss, som man alltid gör i politiken, säger Korkman.

Det finns ändå inte en beredskap i Tyskland eller i övriga Europa att gå in för att avskriva någon större del av de grekiska skulderna, tror Korkman. Att avskriva skulderna skulle nämligen ge fel signaler till andra skulddrabbade länder som till exempel Portugal och Irland.

- Om vi efterskänker skulder till ett land måste vi ju göra det till ett annat och det tror jag inte att det finns en politisk vilja för att göra, säger Korkman.

Grekland vinner inte på ett utträde

Att ta i bruk en helt ny valuta är en krävande uppgift. Ett land med effektiv administration och ett funktionsdugligt politiskt system skulle kanske klara av uppgiften, men så är inte fallet i Grekland.

- Det handlar inte bara om att trycka sedlar och kontanter, utan om att upprätthålla ett helt nytt betalningssystem och se till att det fungerar på ett pålitligt sätt, säger Korkman.

Om grekerna tar i bruk en ny valuta, bör de bland annat fundera över vad de gör med alla utomstående skulder, fordringar och kontrakt.

- Ska de betalas i euro eller i den nya valutan drachmen och i så fall i vilken kurs? Detta skulle innebära en oändlig mängd rättsliga processer och ett paradis för jurister, men ett helvete för alla andra, säger Korkman.

Inte heller EU vinner på en "Grexit"

Om Grekland utträder ur EU ligger det i unionens intresse att visa upp Grekland som ett varnande exempel för andra ekonomiskt svaga EU-länder, för att minimera smittorisken.

Därför blir det svårt för EU att hjälpa Grekland ekonomiskt i framtiden.

Diskussion om artikeln