"Publicera satirteckningarna!"
Efter onsdagens terrorattack mot franska satirtidningen Charlie Hebdo har redaktioner och mediehus världen över tampats med frågan huruvida man ska publicera tidningens satir eller inte.
Organisationen Reportrar utan gränser tycker att alla medieutgivare borde publicera teckningarna som en solidaritetshandling.
- Yttrandefriheten är ingenting en enskild individ eller redaktion kan försvara, konstaterar Jonathan Lundqvist, orförande för Reportrar utan gränser. Det öppna samhället innebär att vi gemensamt går ut och manifesterar att här drar vi en linje.
Svenska kvällstidningen Expressen hör till dem som satsar stort och ägnar både torsdagens första sida och ett uppslag inne i tidningen åt teckningarna.
- Det här tycker jag är föredömligt, inte minst eftersom Expressen nu visar för den svenska publiken att Charlie Hebdo ingalunda är en tidning som bara kritiserar islam, utan klär av alla former av makt och slår mot alla håll
Den som är rädd har förlorat
Bevisligen är det inte ofarligt av publicera satirteckningar som driver med ämnen som religion, men Lundqvist uppmanar till mod på redaktionerna.
- Om man är rädd har man redan förlorat. Som journalist eller varför inte bloggare ska man våga fatta vissa publicistiska beslut utan att behöva ta hänsyn till fara för eget liv. Vi måste som samhälle tydligt visa att vi står bakom varandra.
Bättre sätt att visa solidaritet
Marit af Björkesten är direktör för Svenska Yle och även hon har deltagit i diskussioner om publicering av teckningarna.
- Redan några minuter efter att vi fick de första rapporterna från Paris började vi fundera på vilka bilder vi ska lägga ut på Svenska Yle. Vi kom fram till att det är en skillnad med dokumentation och demonstation och vi ska absolut dokumentera och berätta om det som inträffat, men vi tyckte inte det var vår roll att igår demonstrera genom att publicera bilderna som sådana.
af Björkesten vill, precis som Lundqvist, understryka vikten av yttrandefrihet, ett fenomen som allt oftare tas för givet i dagens värld.
- Jag tror att gårdagens attentat hade med en ökad polarisering att göra. Om man publicerar de här bilderna helt utan sammanhang finns risken att man gör sig till en del av polariseringen. Det måste finnas bättre sätt, jag tycker till exempel det är fint att franska tidningar nu finansiellt stöder Charlie Hebdo, så att tidningen ska kunna fortsätta sitt arbete nästa vecka attentatet till trots.