Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Petters recept för ett lyckligt år

Från 2015
Petter Sandelin
Bildtext Antar du Petters utmaning att djuplyssna en skiva per vecka?

Det här är en utmaning till dig. Du kommer att leva längre och bli mycket lyckligare än om du satsar på beach 2015. Det gäller att prioritera. Petter Sandelin förklarar skivutmaningen.

Anta utmaningen

  • Lyssna på en skiva.
  • Inga låtbyten och inga distraktioner.
  • Instagramma med taggen #pettersskivutmaning. Jag heter pettersandelin på Instagram. Tagga gärna.

Det här året har jag gett mig själv ett annorlunda nyårslöfte. Under 2015 tänker jag sätta mig ner och lyssna genom en skiva från början till slut, utan att göra något annat, en gång i veckan.

Jag tycker att du ska göra samma sak. Stäng av Twitter och Instagram och lämna telefonen i tyst läge. Jag tänker inte bläddra i Interview medan jag lyssnar. På sin höjd korkar jag en IPA.

En skiva per vecka.

Du kan också göra det.

Allt började strax före en fest

Allt började på nyårsafton. Jag hade bytt outfit för femte gången och till slut landat på ”snäppet underdressed”. Sambon rotade bland läppstiften och det tillresta festsällskapet hade ockuperat duschen. Det var förfestens förfest. Vi spelade skivor från 2014 och inga låtbyten var tillåtna. Jag hade just klickat igång Hundred Waters sköra The Moon Rang Like a Bell, en skiva som jag lyssnat mycket på under året utan att egentligen lyssna på den. Känner du igen dig?

För första gången drabbade skivan mig. Den omfamnade mig. Jag hörde orden ”to have and hold / as long as you let go” och tänkte att det måste vara det bästa någon skrivit. Det låter nästan onomatopoetiskt.

Hundred Waters

Det här är låten som nämns i texten. Videon är förresten ett smart sätt att förse hela sin skiva med enkla och snygga videoklipp.

Så här går det ofta med mitt musiklyssnande nuförtiden. Jag hör på massor av ny musik men det är sällan jag verkligen lyssnar. Musiken brusar på i bakgrunden på jobbet eller medan jag läser. Spellistorna avlöser varandra. Jag älskar det digitala, att allt är tillgängligt, men jag saknar också känslan av att komma hem med en skiva och sjunka ner i den. Jag hör men jag hör inte. En exceptionell låt eller en vacker textrad fastnar ibland och åker in på favoritlistan, men det är sällan jag ger en hel skiva den uppmärksamhet den är värd. Listan med skivor man borde lyssna av växer. Känner du igen dig?

Att välja ut en skiva per vecka för djuplyssning är som att öppna skattkammaren. Jag är barnsligt förtjust. Det är en chans att dyka ner i musikhistorien eller upptäcka pinfärska band. Äntligen får jag ett tillfälle att dra upp basen och spela NAS Illmatic medan grannarna hör på söndagsgudstjänsten, en skiva jag verkligen älskar men spelar alltför sällan. Äntligen ska jag lyssna genom några Pink Floyd-skivor som jag knappt hört på. Äntligen får jag tid att djuplyssna lite Swans. Äntligen, äntligen, äntligen.

Om du ger den här utmaningen en chans så kommer du att ha 52 nya favoritskivor. Du kommer att vara lyckligare, mer allmänbildad och du kommer att leva längre. Det finns säkert forskning på det.

På söndag börjar jag med The Moon Rang Like A Bell.