Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sparekonom: Sparandet logiskt men skadligt

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 16:52.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Att få ungdomar köper bostäder för tillfället överraskar inte sparekonom Martin Paasi vid Nordnet. Just nu vore det ändå viktigt att vi konsumerar mer, men överlag vill Paasi att finländare ska bli bättre på att spara.

Bostadssparkonton för ungdomar blir allt populärare, men från 2006 till 2013 har andelen ungdomar som faktiskt köper bostäder sjunkit med fyrtio procent.

Sparekonom Martin Paasi säger att siffrorna är förståeliga.

Sparekonom Martin Paasi.
Bildtext Sparekonom Martin Paasi anser att alla finländare borde lära sig spara.
Bild: Copyright: Pepe Makkonen

- Vi har ett utmanande ekonomiskt läge just nu som påverkar attityderna hos alla. För ungdomar betyder det i praktiken att det kan vara svårt att få sitt första jobb eller så är löneutvecklingen inte sådan som man tänkt sig. Då kan tröskeln för att ta på sig en månatlig kostnad bli högre, säger Paasi.

Han säger att äldre personer också håller hårdare i sina slantar under lågkonjunktur. För den ekonomiska återhämtningens skull är det ändå bättre om konsumenterna då spenderar pengar och istället spara under högkonjunktur, för att ha något att ty sig till under sämre tider. På det här sättet hålls ekonomin bättre i balans.

Rationellt beteende

Att spara under lågkonjunktur är enligt Paasi ändå rationellt ur konsumenternas perspektiv, även om det inte är det ur ett nationalekonomiskt perspektiv

- Riskerna går hand i hand med konjunkturerna. Under högkonjunktur är den finansiella risken lägre. Under lågkonjunktur är den upplevda finansiella risken högre, säger han.

Under lågkonjunktur bidrar medierna till att skapa ett försiktigare beteende. Nyheter om uppsägningar och skulder får konsumenter att dra öronen åt sig.

Lär dig spara

Överlag tycker Paasi att finländare kunde bli bättre på att spara pengar inför framtiden. Han säger att de som är intresserade av ekonomiska frågor och sparande har ofta fått det med modersmjölken. Det finns även personer som bara intresserat sig på egen hand.

De flesta är ändå inte speciellt intresserade av ekonomi, säger Paasi. Enligt honom upplevs det ofta som något jobbigt, eftersom pengarna aldrig verkar räcka till. Då kan det vara lättare att bara ignorera frågan.

- Det är dumt att inte bry sig. Genom att spara får vi draghjälp i vår personliga ekonomi och man är inte helt och hållet beroende av sina löneintäkter. Ränta på ränta är världens åttonde underverk.

För att alla skulle förstå vikten av att spara borde det läras ut i skolorna, anser Paasi.

- Att man börjar spara och spara i aktier, samt att man sparar långsiktigt och minimerar kostnaderna av sitt sparande är de viktigaste universalreglerna. Det är viktigt att ungdomar lär sig det här.