Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Regeringen borde ta ansvar och leda landet"

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 13:50.
Statsrådsborgen vid senatstorget i Helsingfors.
Bildtext De flesta finländska regeringar har valt att ligga lågt i arbetsmarknadsfrågor. Orsaken är helt enkelt att när statsmakten har ingripit har det ofta gått fel.
Bild: YLE / Robin Lindberg

I dag har Företagarna i Finland och Näringslivets forskningsinstitut Etla gett partierna vägkost inför riksdagsvalet i april. Den sittande regeringen får bland annat svidande kritik för att skuffa över ansvaret för sysselsättningsfrågor på arbetsmarknadsparterna.

Båda organisationerna kräver att statens skuldsättningstrend ska brytas och mera flexibilitet på arbetsmarknaden.

"Svårt med konsensus i sysselsättningsfrågor"

Samlingspartisten Jussi Järventaus var justitieminister i Paavo Lipponens första regering. I dag är Järventaus vd på Företagarna i Finland och hans omdöme om den sittande regeringen är hårt.

- Regeringen borde ta sitt ansvar och leda landet, säger Jussi Järventaus. Det är fel att skyffla över ansvaret för till exempel sysselsättningsfrågor på arbetsmarknadsparterna. Det är väldigt svårt att nå konsensus i sysselsättningsfrågor.

"Regeringarna har inte drivit arbetsmarknadsreformer"

Näringslivets forskningsinstitut Etla ger Företagarna i Finland rätt i sin kritik av regeringen, men påpekar också att de flesta regeringar har valt att ligga lågt i arbetsmarknadsfrågor. Orsaken är helt enkelt att när statsmakten har ingripit har det ofta gått fel.

Vesa Vihriälä
Bildtext I allmänhet har regeringarna aktat sig för att blanda sig i arbetsmarknadsfrågor, säger Vesa Vihriälä på Etla. Och det betyder i praktiken att regeringarna har låtit bli att driva arbetsmarknadsreformer.
Bild: Yle

- Regeringen Katainens försök att höja sjukvårdarnas löner är ett exempel på en misslyckad intervention, säger vd Vesa Vihriälä på Etla.

- I allmänhet har regeringarna aktat sig för att blanda sig i arbetsmarknadsfrågor, säger Vihriälä. Och det betyder i praktiken att regeringarna har låtit bli att driva arbetsmarknadsreformer.

"Flexiblare arbetsmarknad kan ge tvåhundratusen jobb"

Mest bråttom är det enligt Etla att se över lönebildningen. Lönebildningen är ett kodord för lokala löneavtal. Mera flexibilitet i avtalen är en av de punkter som Företagarna i Finland lyfter fram som ett sätt att skapa nya arbetsplatser.

- Företagarna i Finland ställer sig positiva till Etlas förslag om att minska lönekostnaderna genom att förlänga arbetstiden, säger vd Jussi Järventaus.

- Det är via lokala avtal som vi kan lösa många problem, säger Järventaus. Om alla våra förslag skulle genomföras kan de små och medelstora företagen bidra med hundratusen till tvåhundratusen nya arbetsplatser.

Företagarna i Finland representerar de små och medelstora företagen.

Läs också:
Etla: Spara genom att skära ner

Diskussion om artikeln