Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emmausveteranen Rurik Rancken död

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 15:14.
Birgit och Rurik Rancken
Bildtext Rurik Rancken tillsammans med sin hustru Birgit Rancken våren 2007.
Bild: Ylva Rancken-Lutz

En stor del av sitt liv ägnade Rurik Rancken åt solidaritetsarbete och var bland annat med och grundade U-landsföreningen Svalorna i Ekenäs. Han blev 91 år gammal.

Rurik Racken var väldigt engagerad i konkret hjälparbete. I september 1964 grundade han tillsammans med sin hustru Birgit Rancken U-landsföreningen Svalorna, som i dag är den äldsta organisationen inom Emmausrörelsen i Finland. Organisationen, som arbetar med internationellt solidaritets- och utvecklingsarbete, var baserad i Ekenäs fram till år 1991, då den flyttade till Helsingfors.

I ett informationsblad från 1964 skriver Rurik Rancken: "I dag är detta viktigt, vi behöver rötter, vi måste ha vingar. Känslan för lokalsamfundet, hembygden måste nödvändigt berikas med globalt tänkande, medvetenhet. Det trångt nationella, laddat med krigshistoria och prestige, skall vi dämpa ner allt mer."

Vad är Emmaus? - Spela upp på Arenan

Ville arbeta med händerna

År 1973 grundade Rurik och Birgit Rancken en Emmaus-kommunitet i en gammal folkskola i Västervik utanför Ekenäs och det innebar också starten för Emmaus-Westervik r.f. I baracken intill skolbyggnaden fanns Emmaus loppmarknad och där sköttes också lumpinsamlingen.

Enligt Rurik Ranckens dotter Ylva Rancken-Lutz ville hennes pappa göra konkreta saker.

- Att få göra praktiska saker, som att samla in kläder och sortera och återanvända var viktigt, samtidigt som han också gjorde informationsarbete och samlade in pengar, säger hon.

År 1996 flyttade Emmaus-Westervik sin verksamhet till Ekenäs centrum.

Reportage om Emmaus Westervik - Spela upp på Arenan

Läs och se mera om Emmaus i Yles levande arkiv

För många västnylänningar är Rurik Rancken också bekant från Ekenäs bibliotek, där han jobbade i 20 år.

Diskussion om artikeln