Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Patientdatasystemet Apotti delar politikernas åsikter

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 21:08.
En sjukskötare invid en sjukhussäng.
Bildtext Patientdatasystemet Apotti ska underlätta arbetet inom social- och hälsovård.

Kommer patientdatasystemet Apotti att bli en likadan långkörare som den försenade automatmetron? Ett av de två företag som deltar i upphandlingen har lämnat in ett besvär till marknadsdomstolen. Politiker i regionen har olika syn på vad det innebär för projektet.

CGI Finland har lämnat in ett besvär till marknadsdomstolen. De uppfattar att den andra kandidaten, Epic Systems har fått en fördel eftersom de fått lämna in ett alternativt förslag i upphandlingen.

- Jag tycker det här är ett ogripbart projekt fast vi blivit informerade många gånger om. Det som vi diskuterat är om vi ska ta allt i ett, vad händer om vi blir helt beroende av ett företag. Och så blir det jättedyrt. Ända från början har jag undrat hur de sociala frågorna ska passa in i det här, säger Gunvor Brettschneider (SFP) som sitter i socialnämnden i Helsingfors.

Jouko Malinen (SDP) undrar också hur socialsidan passar in. Eftersom han jobbat med it i tiotals år känner han sig lite mera säker när det gäller att uttala sig om Apotti.

- Socialtjänsterna är den mest utmanande biten eftersom vi har en lagstiftning som inte har motsvarigheter i andra länder. Vad jag har förstått gäller klagomålet just socialtjänsterna, Epic Systems har i farten bytt ut en del så att den inte kommer från IBM utan de gör den själv, säger Jouko Malinen från social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors.

Vandapolitiker har sett personalen kämpa med många lösenord

Sirkka-Liisa Kähärä (SDP) som sitter i Vanda stadsfullmäktige tycker Apotti är ett bra projekt. Hon är utbildad sjukskötare och jobbar för Vanda stad med att utbilda hälsovårdspersonal, bland annat har hon lärt personalen använda elektroniska recept.

- Förstås är det tråkigt att det ska gå så här i det här skedet av projektet. Särskilt om det leder till förseningar nu när styrgruppen annars också skjutit upp beslutet om vem som kommer att förverkliga systemet. Å andra sidan förstår jag att det här är känsligt och att man kräver rättvisa. Det är fråga om stora pengar, 500 miljoner euro. Det är klart att företagen bevakar sina intressen och ser till att den andra parten inte favoriseras, säger Vandapolitikern Sirkka-Liisa Kähärä.

Kähärä tycker social- och hälsovården regionen för länge sedan borde ha skaffat ett gemensamt patientdatasystem. Hon har i sitt eget jobb sett hur personalen kämpar med många olika datasystem.

Blir Apotti en likadan långkörare som automatmetron?

Sirkka-Liisa Kähärä tror inte att det blir några större förseningar för Apotti.

- Det här är ett litet besvär på vägen men jag tror inte det blir någon automatmetro av det. Vi får det nog i mål i vettig tid, 2017 när pilotskedet ska starta kommer vi säkert igång, tror Sirkka-Liisa Kähärä från Vanda stadsfullmäktige.

Partikamraten Jouko Malinen tror däremot att det kan gå med Apotti precis som med den gravt försenade automatmetron.

- Här finns minst lika mycket risker som när det gäller automatmetron. Där har det också lovats mer i början än vad leverantören sedan tekniskt klarat av. Men automatmetron finns över hela världen, ett sådant här system som vi håller på att bygga upp med Apotti finns inte någon annanstans. Det är ett stort och viktigt projekt och därmed är riskerna också stora, tror Jouko Malinen som sitter i Helsingfors socialnämnd.

Läs också:
Besvär till domstol förvånar Apottidirektör