Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pegida kallar till sorgemarsch

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 09:04.
Tyska nationaldemokraterna Pegida demonstrerar
Bild: EPA/ANDREAS GEBERT

I Tyskland vädrar den så kallade Pegidarörelsen morgonluft efter terrorattacken i Paris på onsdagen. Attacken var ett ytterligare bevis för att det man protesterar mot är ett helt konkret hot. Sedan veckor tillbaka demonstrerar Pegida mot en påstådd islamisering av Tyskland.

Det hade inte hunnit gå många timmar sedan terrorattacken i Paris, innan det högerpopulistiska partiet AfD:s viceordförande Alexander Gauland gick ut med ett pressmeddelande.

Han ser det som hände i Paris som skäl nog att ta Pegidademonstranternas budskap på allvar. Gauland är en av nyckelfigurerna i försöken att knyta partiet Alternative für Deutschland närmare Pegida.

Ungefär på samma sätt som Gauland formulerar man sig också på Pegidas sida på Facebook. Där frågar man sig bland annat om något liknande måste hända också i Tyskland för att politikerna ska vakna.

Samtidigt kallar man folk till en ny demonstration i Dresden på måndag och man önskar att alla deltagare ska bära svarta sorgeband för att hedra offren.

Debatten i full gång

- Det sätt på vilket Pegida, AfD och ytterhögerpartiet NPD försäker utnyttja det här terrordådet för sina egna ändamål är direkt motbjudande, säger justitieminister Heiko Maas. Enligt honom är det fel att nu medvetet försöka rikta misstankarna mot alla muslimer.

- Man ser redan nu att debatten kring Pegida har tagit ny fart. Pegida försöker förstås ta fasta på att det är det här man hela tiden har varnat för. Å andra sidan har vi politiker som varnar för att försöka utnyttja situationen, säger Thomas Hanitzsch, professor i kommunikationsvetenskap vid universitet i München.

Han följer noggrant med Pegidadebatten som en del av sitt jobb, men också för att han kommer från Dresden.

- På kort sikt kan det här förstås stärka Pegida, men samtidigt tror jag inte att de här demonstrationerna kommer att växa sig så mycket större, säger Hanitzsch.

Den senaste Pegidademonstrationen i Dresden i måndags samlade ungefär 18 000 deltagare.

Mer om attackerna i Paris:
Intensiv jakt på misstänkta för terrorattack
Ny attack i Paris - polis ihjälskjuten
Motreaktioner att vänta efter attacken i Paris
Rädsla för repressalier bland franska muslimer
Tiotusentals människor samlades för pressfriheten
Charlie Hebdo gör narr av allt extremt
Terrorattacken väcker reaktioner i Finland
”De döda var satirtecknarstjärnor”
Jyllands-Posten höjer säkerheten efter terrorattack

Diskussion om artikeln