Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårt att få dagisplats nära hemmet

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 13:27.
Marika Häggback med dotterna Amanda.
Bildtext Marika Häggback med dottern Amanda.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Det är svårt att få dagvårdsplatser för barnen i Korsholm. Åtminstone om man vill ha nära avstånd mellan hemmet och daghemmet. Familjen Häggback fick ändra på sina framtidsplaner när Hankmo daghem inte kunde ta emot lilla Amanda.

Marika Häggback är tvungen att vänta ända tills hösten innan hon återvänder till sin arbetsplats efter moderskapsledigheten. Dottern Amanda fick nämligen inte plats i Hankmo daghem, som ligger cirka 30 meter från familjens hem.

Svårt att få dagisplats nära hemmet

1:28

- Dels så ligger dagiset väldigt nära vårt eget hem, men där har också Amandas pappa gått en gång i tiden. Sedan är grupperna i mindre än vid andra daghem. Därför är det ganska självklart att vi ville ha en plats just där, säger Häggback.

Få daghemsplatser i Korsholm

4:20

Det finns heller inga garantier att dottern får plats i Hankmo daghem till hösten.

- Som det ser ut nu, om det bara kommer att finnas lediga platser i till exempel Böle, blir det en väldigt lång omväg för oss, vilket är tråkigt.

Kommunen medveten om problematiken

Carola Lönnblad som ansvarar för familjedagvården i Kvevlax, Petsmo, Hankmo, Kuni, Vassor och Veikars är medveten om att det finns missnöjda föräldrar.

- Vi strävar till det att kunna tillgodose möjligheten att få dagvårdsplatsen vid hemknutarna, men det lyckas inte alltid. Samtidigt har Korsholms kommun ett principbeslut på att man ska fylla alla daghem i trakten runt om. Där det finns ledigt måste man placera barnen, säger Lönnblad.

Men Häggback tycker att kommunen borde vara mera förutseende.

- Kommunen vet ju nog hur många barn som föds. Man kunde planera inför framtiden lite bättre.

Lönnblad håller med om att det utvecklingen går i otakt.

- Tyvärr går inte utvecklingen hand i hand. Det byggs nya bostadsområden och familjer flyttar in. Det går inte genast att lösa utbudet inom dagvården. Jag hoppas att situationen är bättre inom några år. Men, och det finns alltid ett men, så är det omöjligt att veta om det kommer att se annorlunda ut, säger Lönnblad.

För familjen Häggback kan situationen få negativa konsekvenser.

- Vi blev ju tvungna att tänka om ganska långt i och med att jag inte fortsatte jobba när vi hade planerat. Saken blir inte bättre av att min man just nu är permitterad under obestämd tid. Vi vet inte hur det kommer att gå, säger Marika Häggback.