Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheimfinalister bryter mot reglerna

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 10:26.
Bidraget som kallas Jätkänkynttilä är ett av de högsta.
Bildtext Bidraget som kallas "Jätkänkynttilä" är en av de högre byggnaderna.
Bild: Guggehmheim säätiö

Några av finalisterna i arkitekttävlingen för Guggenheims konstmuseum har tänkt lite väl utanför boxen när de ritat sina tävlingsbidrag.

I hälften av bidragen är finalisternas byggnader antingen för höga eller så sträcker de sig utanför tomten. Finalistbidragen har varit klara i en dryg månad och tävlingens går nu in i sitt andra skede.

- Det borde vara en utgångspunkt att juryn väljer bidrag som följer tävlingsreglerna, säger arkitekt och teknologiedoktor Harri Hautajärvi till Yle Uutiset.

Hautajärvi säger att den internationella juryn i och för sig hade en mycket stram tidstabell när de gick igenom de över 1 700 förslagen.

- Juryn blev tvungna att kompromissa och därför valde de ut bidrag som bryter mot reglerna och inte alls lämpar sig för platsen. Det mest vansinniga bidraget är det så kallade "Jätkänkynttilä" som har en fasad i träspån och är mycket högt. Nu är det läge att diskutera om vi vill ha ett så här synligt landmärke. Byggnaden skulle resa sig märkbart över Helsingfors siluett, säger Hautajärvi.

Arkitekt och tävlingssekreterare Mari Koskinen på Finlands arkitekturförbund Safa berättar att man i undantagsfall godkänner tävlingsbidrag som avviker från reglerna. Sådana undantag gör man när bidragen är extra intressanta.

Arkitekterna bakom finalistbidragen besöker Helsingfors i januari. Arkitekterna har ännu möjlighet att ändra på sina ritningar. De korrigerade versionerna ska vara färdiga i mars och vinnaren väljs i juni.

Man har ännu inte fattat beslut om att bygga museet.

Text: Tiina Forsberg
Översättning: Hanna Rundell

Läs också:

Här är finalisterna i Guggenheims arkitekturtävling
Guggenheim-ehdotuksille tuli heti lempinimet