Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Anti-islamistiska rörelser mest internetfenomen i Norden”

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 12:08.
Demonstration i Dresden mot islamisering av Tyskland, 15.12.2014.
Bildtext I Dresden, Tyskland, har Pegida betydligt fler anhängare än i Tyskland.
Bild: EPA / ARNO BURGI

Den islamfientliga rörelsen Pegida har också etablerat sig i Norden och Finland, åtminstone på Facebook. Journalisten och författaren Øyvind Strømmen tror ändå inte att Pegida kommer att spela någon större roll i Norden.

Den norska Pegida-gruppen, som för tillfället gillas av 2 000 personer på Facebook, har kallat till en anti-islamistisk demonstration i Oslo på måndagen.

Øyvind Strømmen, norsk författare och journalist som har granskat högerextrema rörelser i Norge, tror inte att Pegida kommer att få någon större tyngd.

- Initiativet till demonstrationen har tagits av en person som säger att det ska ordnas en demonstration i Oslo, men än så länge vet vi inte hur många som kommer att dyka upp. Tidigare anti-islamistiska demonstrationer i Norge har som mest samlat fyrtio till femtio personer. Det skulle överraska mig om den här demonstrationen blir större än det, säger han.

Enligt honom är persongalleriet bakom Pegida i Norge delvis bekant från tidigare.

- Vissa personer att varit aktiva i andra anti-islamistiska sammanhang på internet, till exempel i gruppen Stoppa islamiseringen av Norge.

Även i Finland

Den finska Pegida-gruppen på Facebook gillas av närmare 1 000 personer. Motsvarande grupp i Sverige har 6 500 gilla-markeringar.

I Dresden samlades 18 000 personer till den senaste Pegidademonstrationen.

Strømmen tror att terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo tidigare i veckan kan leda till att anti-islamistiska rörelser får mer vind i seglen. Trots det tror han inte att Pegida kommer att att bli ett stort fenomen i Norden.

- Det finns många personer som sympatiserar med antimuslimska föreställningar och konspirationsteorier. Men det har först och främst varit ett internetfenomen. Den anti-islamistiska rörelsen gör ett mycket större väsen av sig på internet än på gatorna.

Utanför internet har grupperna varit dåligt organiserade, menar han.

- Men samtidigt möjliggör internetforum och bloggar att idéerna sprids till en större massa. I Finland finns exempelvis Hommaforum och även i Norge finns det liknande sajter.

Läs också:
Pegida kallar till sorgemarsch

Diskussion om artikeln