Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Van Zandt: ”Chockad om det inte blir fler säsonger”

Från 2015
Uppdaterad 26.01.2015 10:07.

Den tredje säsongen av Lilyhammer snurrar som bäst på Yle Fem. Nattklubbägaren Frank (Stevan Van Zandt) är tillbaka med sina invanda mafiosofasoner som passar dåligt in i det lilla fridfulla Lillehammer. Vid det här laget börjar dock Frank vara ett ganska känt inslag i staden.

Det norska rundradiobolaget NRK träffade Van Zandt för att tala om inspelningarna och konceptet Lilyhammer. Att serien är inne på sin tredje säsong är ingen överraskning för Van Zandt, även om det inte är praxis i Norge.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lilyhammer: Lilyhammer 3 - Steven Van Zandt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Jag är inte så överraskad. Jag har bara gjort en serie tidigare och den var sju säsonger. Men jag är jätteglad att NRK tänjt på reglerna och naturligtvis för att de stött oss från början. Jag tror också NRK är stolta över att serien är den första från Europa som har blivit såld till ett amerikanskt tv-bolag i originalversion, säger Van Zandt.

Trubbel i Rio och på hemmaplan

När den tredje säsongen inleds beger sig våra vänner ännu en gång över Atlanten, men inte till USA. Roar har hittat en brud via internet från Favelan i Rio. Blind av kärleken börjar dock allt gå snett i Brasilien och det blir Torgeirs och Franks uppgift att fixa det hela. Oväntat blir en blåval vid namn Heikki avgörande.

Hemma i Lillehammer är inte heller livet problemfritt. En hjälteinsats från Franks sida under nyårsnatten slutar i skottlossning och sjukhusvistelse. Dessutom dyker ett spöke från tidigare upp - en amerikansk "familjevän" som ser möjligheter i Lillehammer. Under säsongens gång firas tjugoårsjubileet av OS i Lillehammer och Torgeir får chansen att förverkliga en av sina stora drömmar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lilyhammer: Lilyhammer, Arne Dahl, Ögonvittnet -trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Innehållsmässigt alltså en sprängfylld säsong. För Van Zandts del har varje säsong inneburit ett allt större engagemang i serien. Utöver at spela huvudkaraktären Frank, har han också varit involverad i manusarbetet och musiken. I den tredje säsongen regisserar han också det sista avsnittet

- Jag försöker göra något nytt varje säsong och lära mig nya saker. Förra säsongen gjorde jag all musik och jag har länge funderat på att regissera. Det blir något nytt för mig och jag tycker att tiden är inne.

Norge sett med Franks ögon

Den norska serien med de amerikanska inslagen har visat sig vara ett succérecept. Van Zandt kan i efterhand konstatera att det visade sig vara ett avgörande drag att låta huvudkaraktären tala engelska medan resten talar ”bad english” eller norska.

Jag skulle bli chockad och väldigt besviken om vi inte får göra fler säsonger. Det finns ingen orsak att inte göra det. Det är en jättebillig serie att producera i jämförelse och jag tycker vi står oss bra i konkurrensen.

- Ja, det faktum att amerikanerna ser på serien med textning är stort. Det är otroligt hur tillfredsställande det är hos publiken – att uppleva Norge genom Franks ögon. För publiken i USA är det en jättegrej, och resten verkar helt enkelt uppskatta kvalitén i serien. Det är inte så lätt att skapa en kvalitetsserie och sist och slutligen finns det inte så många.

Medan vi i Finland förbereder oss för den tredje säsongen vågar Van Zandt redan lova mer. Enligt honom finns det ingen orsak att inte blicka framåt mot fler säsonger.

- Jag skulle bli chockad och väldigt besviken om vi inte får göra fler säsonger. Det finns ingen orsak att inte göra det. Det är en jättebillig serie att producera i jämförelse och jag tycker vi står oss bra i konkurrensen. Vi har också ett bra manus som är grunden till allt och skådespelare som kan jämföra sig med vem som helst.

Lilyhammer (16) (Säsong 3 / Norge 2014)
Yle Fem tisdagar kl. 22.00, säsongstart 13.1.2015
8 avsnitt
30 dagar på Arenan

I rollerna: Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Tommy Karlsen, Robert Skjærstad m.fl.
Manus: Steven van Zandt, Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Produktion: Rubicon för NRK & Netflix / Samproduktion

Läs också: Frank blir skjuten direkt