Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"De flesta studerande har koll på sitt festande"

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 14:51.
Mathias Eklund, klasslärarstuderande
Bildtext Klasslärarstuderande Mathias Eklund berättar om studieliv och fest
Bild: Yle/Peter Fahllund

- Vi studerande går på sits för att stressa av och ha roligt, för att träffa nya människor och kanske ta några kalla öl och ett par snapsar i samband med sång och glam, säger Mathias Eklund som går tredje året på pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa, och är aktiv i Nyländska klubben och inom högskolepolitiken.

Till sitserna hör också en bit mat, roliga tävlingar, olika program och musikuppträdanden och Eklund jämför stämningen med helt vanliga kräftskivor. I Vasa är årsfesterna den mest högtidliga, men de s.k. "brobyggarevenemangen" är också stora och jättepopulära.

Vi skall under de kommande veckorna prata med personer som rör sig i miljöer där det förekommer mycket alkohol. Dethär med anledning av Yles nykterhetskampanj hundra dagar utan alkohol, som pågår just nu.

- Alltid förtjänar levern en liten paus,säger Eklund. Som tror att han inte skulle ha några problem med att klara av utmaningen.

- Ifjol drack jag nästan ingen alkohol alls från nyår fram till mitten av mars, säger han. Och det gick hur lätt som helst.

Pampasveckan största festen

- Årets höjdpunkt är nog Pampasveckan som är den största festen, säger Eklund.

Han var själv med i arrangörsstaben år 2013, som en av ett halvdussin personer i den s.k. Pampasmaffian. Gänget hade fullt upp flera månader före evenemanget som går av stapeln i mars varje år. Det skall bokas festplats, artister och jagas sponsorer. Det krävs massor av bakgrundsarbete för att ordna jättefesten som också inbegriper en olympiad på Vasa torg.

- För vår del blev det en vatten- och cokisvecka eftersom vi måste vara beredda att rycka ut till olika ställen hela tiden. Men roligt var det trots att det var stressigt, och så gav det förstås bra erfarenhet i att arrangera ett riktigt stort evenemang.

De flesta vet sin gräns

Eklund som också brukar servera under sitsar, tycker att de flesta studeranden trots allt sköter sin alkoholkonsumtion och sitt festande riktigt bra. Det finns förstås undantag, men har man många kurser och tidiga morgnar så håller det inte i längden att vara ute och svira allt för ofta.

- Var och en bestämmer förstås själv hur den gör, men av det som jag sett och upplevt tycker jag nog att de allra flesta förstår någorlunda bra var gränsen går, säger han.

Tanken på livet efter studietiden, med alla sina krav och måsten, känns ganska avlägsen ännu.

- Jag kommer säkert att ha jättesvårt att stiga upp till jobb klockan åtta, som det känns just nu. Men månne jag nu inte mognar så pass mycket efter femte året att det löser sig, avslutar Mathias Eklund.

I samband med Yles kampanj 100päivää, där folk får anta utmaningen att vara utan alkohol i hundra dagar, kommer programmet Radiohuset att prata med olika människor om deras förhållande till alkohol.

Läs också:
Utan alkohol i 100 dagar
Alkoholforskare: Kroppen är tacksam över en vit månad