Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bättre hälsovård i Pyttis

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 13:01.
Doktorn checkar lungorna med stetoskop
Bildtext Kvällsjouren är ett välkommet tillskott i Pyttis' kommuns sjukvårdsutbud.
Bild: www.photoama.com

Social- och hälsovården i Pyttis har tagit ett stort kliv framåt om man ser till servicenivån.

- De första metrarna har varit positiva, säger social- och hälsovårdsdirektören i Pyttis - Timo Hokkanen - om den utlokaliserade hälsovårdsservicen i kommunen.

Från och med årsskiftet är det sjukvårdsföretaget Attendo som har hand om sjukvården i kommunen.

Orsaken till att Pyttis ville utlokalisera sin social- och sjukvård är - enligt kommunens förvaltningsdirektör Matti Rupponen - att Pyttis vill garantera en god och lokal hälsovård i kommunen också i framtiden. En av följderna av den förestående Social- och hälsovårdsreformen skulle högst antagligen resultera i att i synnerhet små kommuner skulle förlora sin egen social- och hälsovårdsservice.

kymmenedalens centralsjukhus
Bildtext Kymmenedalens centralsjukhus
Bild: YLE

För Pyttis del skulle det innebära att vården skulle ske i grannstaden Kotka, där staden har planer på att centralisera sin hälsovård till Kymmenedalens centralsjukhus.

Timo Hokkanen konstaterar att den mest iögonfallande förändringen jämfört med hur det var förr, är att kommunen nu kan erbjuda kvällsjour fyra kvällar i veckan i servicecentret i Broböle. Pyttis kan också erbjuda specialläkares tjänster vid behov.

Då det gäller socialvården kan kommunen nu också erbjuda familjerådgivning. Tidigare fanns den servicen i Kotka.

- Ännu har det inte hunnit komma respons - varken positiv eller negativ - eftersom servicen fungerat bara i en dryg vecka, men jag kan tänka mig att kommuninvånarna speciellt kommer att uppskatta kvällsjouren, säger social- och hälsovårdsdirektör Timo Hokkanen.