Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pekplattan går inte sönder av att du använder den!

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 14:40.
Anneli Haapaharju med sin nya Ipad
Bildtext Anneli Haapaharju med sin nya Ipad
Bild: Yle/Roger Källman

Är du nybliven ägare av en pekplatta och är lite osäker vad du kan göra med den? Föreningen Datero i Vasa ordnar nybörjarkurser i att använda den här finurliga apparaten.

Lär dig pekplattans grunder

16:41

Anneli Haapaharju arbetar på Datero. Hon tror att bland annat många äldre personer har fått en pekplatta i julklapp och nu i januari är de lite rådvilla vad de kan - och vågar! - göra med dem.

- Vi har handledning idag, dit är vem som helst välkommen. Det ska bli intressant att se vilka frågor jag får hjälpa till att besvara, säger Anneli.

Hon poängterar att det inte finns några dumma frågor. Just något sånt som man kanske skäms lite över att inte förstå kan vara en jätteviktig och relevant sak.

Dateros handledningstillfällen började i september i fjol. De har lockat fler och fler besökare - fler än Anneli mäktar med.

- Tyvärr hinner jag inte med alla. Jag försöker att på 15 minuter per "kund" att hinna klara av den viktigaste frågan.

Första kontakten med en pekplatta kan vara lite förvirrande, i synnerhet om man inte sen tidigare är van datoranvändare. Det gäller bara att friskt våga trycka på ikonerna och utforska!

- Det första jag lär ut är: rör vid den! Gör allt med den! Surfa! Lek! Allt för att de ska bli bekanta med hur plattan fungerar.

Datero anordnar en grundkurs i att använda surfplatta (fyra kurstillfällen à 2h) med start 15.1 kl 14. En grundkurs i iPad (fyra kurstillfällen à 2h) med start 14.1.
Mer information på Dateros webbplats