Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

YA och Optima kan tvingas till fusion

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 15:28.
Optima i Jakobstad
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Den svenska yrkesutbildningens utredningsman Ole Norrback föreslår långtgående fusioner mellan yrkesskolorna i Svenskfinland för att säkra resurserna och göra utbildningen mer flexibel.

Norrback föreslår att staten ska tvinga Optima och Yrkesakademin i Österbotten till fusion med motiveringen att misstron mellan dem är stor och att de knappast kommer att kunna uppnå samarbetsfördelar på frivillig väg.

Både Yrkesakademin och Optima kommer att anhålla om egna upprätthållartillstånd för sin verksamhet, oavsett Ole Norrbacks inställning. Anhållan skall vara inlämnad senast den 1 oktober 2015 och på våren 2016 skall det stå klart om det finns en eller två upprätthållare av yrkesutbildning på svenska i Österbotten. I januari 2017 inleds verksamheten enligt de nya tillstånden.

Direktör Rabbe Ede vid Optima i Jakobstad
Bildtext Rabbe Ede
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Nå egentligen var Norrback väldigt tydlig tidigare med sina åsikter om det som enligt hans åsikt är det bästa alternativet, det här rimmar väldigt bra med det han sagt tidigare, det är ingen stor överraskning, säger direktör Rabbe Ede vid Optima i Jakobstad.

- V i har i styrelsen ett beslut på att vi helst fortsätter inom nuvarande form med Yrkesakademin och vi bygger på det samarbetsavtal vi gjort med Optima, säger direktör Ulrica Karp vid Yrkesakademin.

Den svenskspråkiga undervisningen inom Keski-Pohjanmaan ammattioopisto och Vasa yrkesinsitut skulle också flyttas över till den nya huvudmannen för Optima och Yrkesakademin.

Yrkesskolorna Axxell, Prakticum och Inveon i södra Finland är däremot positivt inställda till en fusion och Norrback hoppas att den kan vara verklighet redan i början av 2016.

Minister Norrback överlämnade sin utredning till Undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen på fredagen.

Hela utredningen finns här.