Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folket vill ha omröstning om Nato

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 16:22.
Strålande lampor över Natos symboler på toppmöte i Lissabon
Bild: EPA/ESTELA SILVA

Två tredjedelar av finländarna uppger att de vill säga sitt i en folkomröstning om ett medlemskap i Nato blir aktuellt. Det visar en undersökning som Taloustutkimus gjort för Yle.

Av de tillfrågade finländarna kräver 63 procent en folkomröstning, 27 procent anser att riksdagen får bestämma medan 10 procent säger att de inte vet.

Statsministern och samlingspartisten Alexander Stubb anser att svaret är väntat.

- Finländarna vill vara med och besluta om landets utrikes- och säkerhetspolitik, det gjorde vi också i folkomröstningen gällande EU. För det andra tycker jag att Nato börjar bli en ganska vardaglig sak. Vi måste alla förstå att det är en säkerhetsorganisation för 28 demokratiska stater som liknar Finland mycket, säger Stubb.

Politikerna har hittills försäkrat att folket får säga sitt om ett medlemskap i Nato blir aktuellt. På sistone har de största Natoivrarna - ledande samlingspartister - menat att en folkomröstning inte behövs.

Själv tycker Stubb att en folkomröstning inte är en ovillkorlig förutsättning för en medlemsansökan.

- Jag tycker att det finns för mycket absoluta premisser och krav i politiken.

Stubb tillägger ändå att det är väldigt viktigt att en eventuell medlemsansökan har både de politiska beslutsfattarnas och det finländska folkets stöd.

I undersökningen intervjuades 1002 personer under första veckan i januari.