Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanligt tuff start för ny moderatledare

Från 2015
Uppdaterad 10.01.2015 20:48.
Anna Kinberg Batra.
Bildtext Anna Kinberg Batra.

När 44-åriga stockholmaren Anna Kinberg Batra väljs till ny partiledare för svenska Moderaterna i morgon möter hon stora utmaningar och en viss besvikelse på fältet.

Hon bedöms som kompetent och kunnig och många hade väntat på en kvinnlig partiledare för Moderaterna. Samtidigt har vi hittills sett mycket lite av politiska linjedragningar från Anna Kinberg Batra. Partiet ska i opposition gå in för att förnya sig, men starten för Kinberg Batra är ovanligt tuff.

- Hon hade knappast kunnat få ett sämre utgångsläge. Kritiken mot henne och den övriga partiledningen efter uppgörelsen (decemberuppgörelsen, red.anm.) är mycket hård inom partiet. Det finns en stark besvikelse, säger Tommy Möller, professor i stasvetenskap vid Stockholms universitet.

En del av besvikelsen kan enligt Möller handla om att det inte finns några motkandidater till Kinberg Batra, som har stor erfarenhet inom partiet, för tillfället som gruppledare i riksdagen och tidigare som ordförande för bland annat finansutskottet i riksdagen.

- Det är någonting som är lite speciellt för vissa partier i Sverige som rekrytetar partiledare i det tysta, och försöker hitta partiledare som har ett brett stöd, i meningen avsaknad av aktiva motståndare, säger Möller.

Efter att alla tidigare moderatledare har varit män, har många väntat på en kvinnlig partiledare - något som kan vara en fördel då största delen av de sittande partiledarna i Sverige är män. Det blir Kinberg Batras stora utmaning att vända sjunkande opinionssifforr uppåt.

- Hon är en erkänt duktig politiker, så hon har säkert stora möjligheter att vända trenden, men utgångsläget är tufft, säger Möller.

"Nya moderaterna är gamla"

Den avgående partiledaren Fredrik Reinfeldt (M) var den som, tillsammans med tidigare finansministern Anders Borg skapade begreppet "Nya Moderaterna". Moderaternas politik närmade sig den politiska mitten och partiet vann två val på den linjen.

- Man skulle lägga sig nära socialdemokraterna i skattefrågor, fördelningspolitik och värlfärdspolitik, så man inte behövde driva svåra valkampanjer där man behövde stå till svars för en alltför högerinriktad orättvis politik, säger Möller.

I dag uppfattas de nya moderaterna inte längre som nya och många vill ha en förnyelse.

- Det finns ett bäst före-datum och nya moderaterna i dag har blivit gamla. Det behövs ett nytt tänkande kring förnyelse om det ska finnas en kraft i den.

Kritiken inom partiet är stor, bland annat gentemot den liberala invandringspolitiken. I den frågan skiljer sig åsikterna ute i landet mot den stockholmsbaserade partiledningens.

- Det blir en svår nöt att knäcka. Vi vet ju med viss säkerhet utifrån prognoser att Sverige kommer att ta mera än hundratusen asylsökande under de närmaste tre åren - det vill säga före nästa val kommer ett helt Göteborg att så att säga ledas in i det svenska samhället. Det kommer att leda till problem rent praktiskt för kommunalpolitiker ute i landet, där man har svårt att hitta bostäder som uppfyller regelverk och så vidare.

- Där är utmaningen för Alliansen och framför allt Moderaterna att hitta snabbare vägar ut på arbetsmarknaden. Den svåra politiska frågan är hur man ska tänka kring låglönearbeten och den typen av tjänster som det finns en stor efterfrågan på. Det är en politiskt känslig fråga och där har Moderaterna mycket att jobba på för att det ska kunna fungera politiskt.