Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrordåden i Paris: Tyskland höjer beredskapen

Från 2015
Uppdaterad 10.01.2015 01:10.
Poliser i Kehl i Tyskland den 8 januari 2015 kontrollerar bilar som kommer från Frankrike dagen efter attacken mot Charlie Hebdo.
Bildtext Poliser i Tyskland kontrollerar bilar som kommer från Frankrike, dagen efter massakern på tidningen Charlie Hebdo.
Bild: EPA/WINFRIED ROTHERMEL

De senaste dagarnas händelser i Frankrike oroar också de tyska myndigheterna. Den federala polisen har enligt uppgifter i tidningen Der Spiegel satt en alarmplan i verket.

Till den federala polisen Bundeskriminalamts (BKA) alarmplan hör att skärpa övervakningen av de potentiella islamistiska gärningsmän, som polisen har kännedom om. Enligt tidningen Der Spiegel sker det här via direkt observation, telefonövervakning och med hjälp av polisens informatörer.

Man utgår från att det för tillfället finns över 200 extremt våldsbenägna islamister i Tyskland. Det tyska polisfacket talar å sin sida om att de våldsbenägna islamisterna kan uppgå till över 2 000.

Inget direkt hot

Enligt BKA har terrordåden i Paris ändå hittills ingen direkt inverkan på säkerhetsläget i Tyskland. Man beaktar ändå möjligheten att potentiella gärningsmän nu kan ta tillfället i akt för att utföra liknande dåd.

Det är en möjlighet som man nu måste räkna med i alla större europeiska städer heter det från BKA, enligt Der Spiegel.

Från polisfacket höjs redan röster om att polisen måste få mer resurser. Polisen kan inte vara den instans som först offras när delstaterna vill spara pengar. För tillfället planeras stora nedskärningar inom poliskåren i flera delstater.

Enligt polisfackets uppskattning krävs det närmare 4 000 poliser enbart för att övervaka de personer som återvänder till Tyskland från kriget i Syrien och Irak.