Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stort säkerhetspådrag inför fredsmarsch i Paris

Från 2015
Uppdaterad 11.01.2015 12:53.
Minnesföremål på Place Royale i Nantes under en manifestation till minnet av terroroffren på satirtidningen Charlie Hebdo.
Bildtext Minnesföremål på Place Royale i Nantes under en manifestation till minnet av terroroffren på satirtidningen Charlie Hebdo.

Den franska polisen och försvarsmakten har vidtagit omfattande säkerhetsåtgärder inför söndagens marsch till minne av dem som dog i terrordåden tidigare i veckan.

Upp till en miljon människor väntas delta i marschen i Paris. Hundratusentals människor deltog redan på lördagen i manifestationer på olika håll i Frankrike.

Tusentals soldater och både uniformerade och civilklädda poliser övervakar stadens gator. Övervakning sker också från flyg och helikopter. Kollektivtrafiken i Paris är gratis på söndagen.

Den franska statsledningen deltar, liksom ledare från flera andra länder. På plats är bland andra president François Hollande, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Även palestinierledaren Mahmoud Abbas och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu väntas närvara.

Finland representeras av statsminister Alexander Stubb (Saml).

Marschen går med början klockan 16 finsk tid från Place de la République i östra Paris nära satirtidningen Charlie Hebdos redaktion, där terroristbröderna Chérif och Saïd Kouachi dödade tolv människor på onsdagen.

Manifestationen stöds av alla politiska partier i Frankrike utom det islamfientliga ytterhögerpartiet Nationella fronten, som inte inbjudits.

Misstänkt yngling upprörd

Den 18-åring som misstänktes för delaktighet i attacken mot Charlie Hebdos redaktion säger sig vara chockad över att han sattes i samband med blodsdådet.

- Jag är chockad. Folk säger hemska och lögnaktiga saker om mig i sociala medier fast jag är en vanlig studerande som bor hos mina föräldrar, säger ynglingen till nyhetsbyrån AFP.

Mannen anmälde sig självmant till polisen efter att hans namn och bild spreds i sociala medier på onsdagen. Han var enligt sig själv och vittnen i skolan då attacken mot Charlie Hebdo ägde rum och han frigavs efter förhör på fredagskvällen.

Ynglingen är bror till terroristen Chérif Kouachis hustru. Han säger sig ha haft ett ganska distanserat förhållande till sin svåger.

Även Chérif Kouachis hustru greps på onsdagen. Hon släpptes fri på lördagen, liksom flera andra gripna. Bröderna Kouachi dödades i en uppgörelse med polisen på fredagen.

Familj tar avstånd

Mamman och systrarna till terroristen Amédy Coulibaly tog på lördagen avstånd från honom och fördömde hans dåd.

Coulibaly tog gisslan i en judisk kosheraffär i Paris på fredagen samtidigt som bröderna Kouachi belägrades av polisen på annat håll.

Han dödade fyra människor i butiken innan han själv dödades av polisen. Tidigare hade han skjutit ihjäl en polis i Paris.

- Vi fördömer dessa dåd. Vi delar inte på något sätt detta extrema tänkande. Vi hoppas att dessa motbjudande dåd och den muslimska tron inte blandas samman, sade Coulibalys familj i ett uttalande.

Kvinnan som tros ha varit Coulibalys flickvän hade fortfarande inte påträffats på söndagen. Hon är efterlyst av den franska polisen. Enligt uppgifter på lördagen hade hon varit utomlands då Coulibaly genomförde sina terrordåd.

Läs hur terroristjakten slutade
Se programmet Skarpa streck: Makten om Charlie Hebdo på Yle Arenan