Personalbrist sätter krokben för ungdomsgarantin
Statens ungdomsgaranti har inte kunnat råda bot på den stigande ungdomsarbetslösheten. Alla under 25-åringar utan sysselsättning borde inom tre månader få en studieplats eller ett jobb.
Enligt Statens revisionsverk är en av orsakerna att ungdomsgarantin inte fått bot på ungdomsarbetslösheten att arbets- och näringsbyråerna minskat på sin personalstyrka.
Arbetsbyråerna genomgick en stor reform ifjol där allt fler av tjänsterna flyttades över till internet.
Lotta Larinen jobbar med uppsökande ungdomsarbete i Raseborg. En stor del av de ungdomar hon jobbar med vill ha hjälp med arbetsbyråns e-tjänster. Det handlar om ett helt konkret arbete där hon sätter sig ner med de unga och tillsammans fyller i arbetsbyråns elektroniska blanketter.
- Vi har haft ungefär 90 anmälningar i år vid uppsökande ungdomsarbetare här i Raseborg. Alla behöver inte stöd med blanketter, men förvånansvärt många, säger Larinen på Raseborgs stad.
Datorvana garanterar ingenting
Att en ung arbetslös är van vid Facebook betyder inte att arbetsbyråns nätsidor skulle kännas lätta att använda.
- Det elektroniska systemet är ganska svårt för en del ungdomar, till exempel invandrare. Men om man kommer personligen till en arbetskraftsbyrå så finns där personal som hjälper med att göra en anmälan på datorn. Man behöver inte göra den ensam om man bara säger till, säger Raimo Hokkanen på Nylands arbets- och näringsbyrå.
Långa köer på nätet
På arbets- och näringsbyrån i Böle i Helsingfors är det tomt i aulan en fredag eftermiddag. I huvudstadsregionen är köerna långa, men de finns på nätet.
- Alla ska anmäla sig med de här elektroniska systemen, men inom två veckor ska arbetsbyrån träffa unga personligen. Det lyckas ändå inte alltid när det finns så många arbetslösa unga.
I huvudstadsregionen kan det ta två månader att få en träff ordnad. Raimo Hokkanen påpekar att det ska gå att fråga också dumma frågor vid infodisken.
- Ofta kan de unga inte genast berätta att "jag har svårigheter". Och om de inte gör det kan det ta lång tid att innan man märker saken här. Då hjälper det uppsökande ungdomsarbetet de här unga att fylla i blanketter, säger Raimo Hokkanen.
Dåliga ekonomiska tider lägger krokben för ungdomsgarantin
Svårt för regeringen att få ut unga i arbetslivet