Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anita Ekberg död

Från 2015
Uppdaterad 11.01.2015 13:59.
Skådespelaren Anita Ekberg.
Bildtext Anita Ekberg (1931-2015).
Bild: EPA / Britta Pedersen

Den svenska filmstjärnan Anita Ekberg är död, uppger italienska medier. Ekberg, som sedan länge var bosatt i Italien, dog på söndagsmorgonen på ett sjukhus utanför Rom. Hon var 83 år.

Den blonda och yppiga Anita Ekberg blev Fröken Sverige år 1951. Vid Miss Universe-tävlingen i USA samma år placerade hon sig inte, men underhållningsvärldens portar öppnades för henne. Efter en tids arbete som fotomodell i Hollywood fick hon en del mindre filmroller.

Anita Ekberg som ung.
Bildtext Anita Ekberg år 1960.
Bild: Pressfoto

Efter sin medverkan i King Vidors Krig och fred (1956) uppmärksammades Ekberg av den italienske regissören Federico Fellini. Hon blev en världsstjärna genom sin divaroll i La dolce vita (Det ljuva livet) från 1959. Scenen där hon och motspelaren Marcello Mastroianni badar i Fontana di Trevi i Rom har blivit en klassiker.

Under de följande decennierna medverkade Ekberg i en lång rad italienska filmer och TV-produktioner, de flesta av dem föga ihågkomna i dag. Intervista från 1987, också i regi av Fellini, var den mest minnesvärda av hennes sena verk.

Hon medverkade aldrig i någon svensk film, och hade livet igenom ett komplicerat förhållande till sitt fosterland. Ännu i intervjuer under de senaste åren beklagade hon den mobbning hon utsatts för av svenska journalister, och hon bestämde att hon ville bli begravd i Italien.