Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljoner deltog i fredsmarscher i Frankrike

Från 2015
Uppdaterad 12.01.2015 04:43.
Yle Nyheter TV-nytt: Historisk marsch för frihet i Paris - Spela upp på Arenan

Minst 3,7 miljoner människor deltog enligt inrikesministeriet i fredsmarscherna i Paris och andra städer i Frankrike. Inrikesministeriet talar om en uppslutning som saknar motstycke. Med marscherna visade fransmännen bland annat solidaritet med terrorattackernas offer.

Solidaritetsmarscher har ordnats även i flera andra länder, som Tyskland, Storbritannien, Belgien och Spanien.

Frankrikes president François Hollande sade inför marschen att Paris i dag är världens huvudstad i bekämpandet av terrorism och i försvarandet av frihet. Marschen startade klockan 16 och säkerhetsåtgärderna var omfattande.

Frankrikes president Francois Hollande och andra statsledare i täten för solidaritetsmarschen i Paris 11.1.2015.
Bild: EPA/PHILIPPE WOJAZER

På plats fanns hela den franska statsledningen och ett fyrtiotal utländska statsledare, däribland Storbritanniens premiärminister David Cameron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s justitieminister Eric Holder, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Finland representerades av statsminister Alexander Stubb.

Marschen för fred och frihet genomfördes enligt polisen fredligt. Det förekom inga anmärkningsvärda incidenter, meddelade polisen klockan nio på kvällen lokal tid.

Nästan alla partier deltog

Så gott som alla franska partier är med i marschen, sade Yle Nyheters medarbetare Johan Tollgerdt i Paris då manifestationen var i full gång. Det parti som saknas är Nationella fronten som leds av Marine Le Pen.

- Hon tyckte inte att det räckte med att hon bara skulle få delta i marschen, hon ville också vara med och organisera den, säger Tollgerdt.

Tollgerdt säger att många tyckte att det är viktigt att Nationella fronten inte är med i marschen eftersom det ännu inte är ett rumsrent parti. Han säger att det ofta vid stora manifestationer kan bli ganska oroligt om medlemmar från Nationella fronten deltar.

Diskussion om artikeln