Mette Nordström: Hårdare tag i Europa?
Det var en alldeles unikt bred front av världsledare som gick arm i arm fram genom Paris gator i dag. Att på ena sidan om franska presidenten François Hollande få se Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och på den andra sidan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas var nästan hisnande.
En av de starkaste stunderna blev nog ändå då president Hollande gick fram för att hälsa på och krama om satirtidningen Charlie Hebdos redaktionsmedlemmar.
Hollande kunde nämligen ha varit på allt annat än kramhumör, för Charlie Hebdo har minsann drivit också med den franska presidenten. I sin kännspaka burdusa stil med grova skämt om hans sängkammaräventyr.
Många muslimska ledare fördömer
Man får både gilla och ogilla Charlie Hebdos skämt – men man får inte döda på grund av en skämtteckning.
Det tycker faktiskt också shiamuslimen Hassan Nasrallah, ledare för den militanta libanesiska rörelsen Hizbollah. I en predikan dagen efter attacken sa han att terroristerna kränkte profeten Muhammed mer än de västliga skämttecknarna. Han är en av många muslimska ledare i Mellanöstern som har fördömt attacken och bland avståndstagarna finns också den militanta palestinska islamistgruppen Hamas.
Men det har inte precis toppat rubrikerna under terrordådets efterspel, speciellt inte när anhängare av al-Qaida och den sunni-islamistiska IS prisade massakern på tidningsredaktionen.
Kommer vi att i den här situationen kunna motstå de krafter som vill dra alla muslimer över samma kam, när den muslimska världen i själva verket är ytterst heterogen?
Viljan finns men finns det en förmåga att stoppa terrordåden?
Vi lever dagligen med konkreta exempel på hur tidigare terrordåd har påverkat våra liv.
Hur många av oss tänker längre på varför vi på flygplatser bland annat måste visa upp vätskor i genomskinliga påsar, och i vissa fall också ta av oss skorna i säkerhetskontrollen?
Nu kan man anta att både övervakning och terrorbekämpning skärps i takt med varningar om nya attacker i Europa, och USA passade på att i Paris kalla till en säkerhetskonferens i Washington i februari.
Kommer de europeiska säkerhetstjänsterna i framtiden att få tidigare oanade resurser för att övervaka sina medborgare, och kommer det att bli hårdare tag mot jihadister som återvänder till Europa efter att ha fått stridsfärdighet i extremiströrelsen IS eller al-Qaidas led?
Islams många ansikten
Själv fastnade jag för speciellt en bild i ”Je suis Charlie”-kampanjen på Twitter. Det är en kvinna som håller det handskrivna plakatet framför sitt ansikte. Hon står i ett öde och krigshärjat Aleppo i Syrien, och det är bara en bit av den muslimska huvudduken som skymtar fram bakom plakatet.
Med livet som insats vill hon visa sin åsikt och det är mera än de flesta som nu argumenterar om yttrandefrihetens skepnad någonsin kommer att våga göra.
Glöm inte det när de muslimfientliga demonstranterna igen vädrar morgonluft i Europa.