Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökad oro bland franska muslimer

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Yle Nyheter TV-nytt: Fransmän befarar ökad rasism - Spela upp på Arenan

Under den stora manifestationen i Paris under söndagen kom många muslimer med. Många räds att rasismen ska öka efter den senaste veckans terrordåd i Frankrike.

- Men man får inte bli rädd, uppmanar muslimske Moukrane som deltog i manifestationen. Det sämsta tänkbara just nu vore att bli rädd. Rädsla kan bara gagna terroristerna, säger Moukrane.

Han deltog under den stora manifestationen i Paris tillsammans med flera miljoner människor.

Moukrane bor i förorten Sainte-Geneviève-des-Bois strax söder om Paris. Sedan tio år tillbaka arbetar han där på kommunal nivå med en organisation vars mål går ut på att öka förståelsen mellan muslimer och kristna. Organisationen heter Fraternité Chrétiens Musulmans de Val d'Orge.

Frankrike har mellan fyra och fem miljoner muslimer.

Rädslan tilltar

Men andra muslimer som jag träffar under söndagen är mycket oroliga.

- Jag är rädd för mina barns säkerhet nu, säger mamman Fatia.

Hennes son, gymnasieleven Nabil säger att han är rädd för att rasister kan komma att attackera skolor.

- Polisen kan ju inte vara överallt även om det gäller folks säkerhet, säger han.

Antalet attacker ökar

I lördags, dagen efter gisslandramat i den judiska matbutiken, ökade antalet dåd mot muslimska skolor och moskéer kraftigt i Frankrike. På bara ett dygn har polisen räknat tjugotre skjutningar mot muslimska inrättningar i landet, meddelas på radiokanalen France Info.

Detta är lika många dåd som under hela 2014.

- Vi muslimer har blivit en skottavla. Rasismen mot oss ökar med stora steg, varnar Mohammed Henniche vid moskén i Parisförorten Pantin.

Även granater har kastats mot muslimska byggnader. Ingen har dock skadats i dagsläget.

Vaksamhet

Trots att söndagens manifestation anses vara en stor succé uppmanar många till vaksamhet framöver.

Marockanske Tahar Ben Jelloun räknas till en av de mest betydelsefulla nordafrikanska författarna i vår tid. Han har bland annat skrivit succéboken "Hur ska jag förklara rasismen för min dotter".

På söndag sade han i ett uppmärksammat uttalande att det inte är nu det är som farligast, utan kanske om ett halv år eller ett år - då alla har glömt.

Maurice Szafran, chefredaktör på politiska veckotidningen Marianne, är dock hoppfull. Han är själv av judisk börd. Om framtiden, säger han:

- Efter de senaste dagarnas terror tror jag att ingen kommer att glömma att den bästa lösningen för förståelse mellan kristna, judar och muslimer är enhet.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också:
Miljoner deltog i fredsmarscher i Frankrike
Mette Nordström: Hårdare tag i Europa?
Ökad säkerhet för judar i Frankrike