Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rainer Bystedt kan tvingas åt sidan i Vörå

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2015 15:38.
Kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt i Vörå
Bildtext Kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt i Vörå.
Bild: Yle/ Marcus Lillkvist

Det är inte enbart kommundirektören, Christina Båssar, som kan vara ifrågasatt i Vörå. Eftersom halva mandatperioden har gått är det dags för fullmäktige att pröva kommunstyrelsens förtroende, och det är möjligt att ordförande Rainer Bystedt (SFP) byts ut.

Katarina Heikius, fullmäktigeordförande i Vörå.
Bildtext Katarina Heikius.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Det vet vi efter att det varit uppe till behandling. Det är klart att det är många som har tappat förtroendet för den sittande styrelseordföranden, säger fullmäktigeordförande Katarina Heikius (SFP).

Rainer Bystedt fick flest röster av alla i Vörå i valet år 2012. Han är partikamrat med Katarina Heikius men har under det senaste halvåret stuckit ut genom att han tagit parti för Christina Båssar.

Bystedt vet att hans plats är hotad.

- Inte tror jag att någon sitter riktigt stabilt i det här läget i den här kommunen. Nog förstår jag väl att det finns krafter som vill byta ut mig. De vill väl ha folk som har samma åsikt som de, alltså samma åsikt som den grupp har som vill byta ut kommundirektören.

Olika åsikter om kvällens möte

En het fråga just nu är när fullmäktige riktigt ska rösta om Christina Båssars förtroende. Ärendet måste först passera kommunstyrelsen, och de har möte i dag, måndag.

- Nej, inte hinner vi behandla saken där, det är helt uteslutet, säger ordförande Rainer Bystedt.

Vice ordförande Gustav Backman (SFP) är av annan åsikt:

- Vi skulle vilja få upp det här ärendet på måndag så att saken skulle kunna gå vidare. Det här är en process som har pågått tillräckligt länge. Vi borde få slut på det här nu.

Nya fakta borde få bemötas

Rainer Bystedt vill bromsa saken eftersom utskottet, som hade möte i torsdags, har kommit med nya fakta som Christina Båssar eventuellt borde få bemöta.