Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arbetslösa en utmaning för Hangö

Från 2015
Uppdaterad 12.01.2015 07:42.
Niklas Karlberg renoverar folkhögskolan i Hangö
Bildtext Niklas Karlberg har arbetat med att renovera Evangeliska folkhögskolan i Hangö i snart ett år.

Staden ska skapa sysselsättning för långtidsarbetslösa parallellt med pågående sparåtgärder. Ekvationen är besvärlig och dyr.

Också Hangö ska nu sysselsätta personer som varit arbetslösa i 300 dagar mot tidigare 500 dagar. Det innebär större krav på ny och lämplig verksamhet, säger
Elisabeth Kajander, grundtrygghetsdirektör i Hangö.

- Vi har uppdaterat våra avtal med tredje sektorn som erbjuder arbetsverkstäder. Staden har också egen sysselsättande verksamhet som vi ska utöka.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander i Hangö.
Bildtext Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.

Dyrt med straffavgifter

För tillfället betalar Hangö stad 350 euro i månaden per person för dem man inte sysselsätter. I och med lagändringen betalar staden 50 procent av arbetsmarknadsstödet som en straffavgift. Det gör man upp till 1000 dagar, efter det stiger summan till 70 procent av stödet.

- Det är nog en stor kostnad för Hangös del. Under fjolåret (2014) betalade staden ungefär 35 000 euro i månaden som straffavgift för personer vi inte kunnat sysselsätta. Lagändringen innebär att det blir hälften dyrare och upp till 70 000 per månad. Det gör i värsta fall över 800 000 euro på årsnivå.

Folkhögskolan i Hangö renoveras med hjälp av långtidsarbetslösa
Bildtext Evangeliska folkhögskolan i Hangö renoveras.

Svår ekvation

Lyckas då Hangö sysselsätta flera arbetslösa? Det är en kvistig fråga, enligt grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.

- Det finns ett krav på att minska kostnaderna och också personalmängden i kommunen. Samtidigt vet vi ju att fler sysselsatta ger hälsovinster. Det är ett plus för människan som rehabiliteras men också för staden.

Långtidsarbetslösa erbjuds sysselsättning vid sju olika verksamhetspunkter i Hangö. Tre av dessa drivs i stadens regi, fyra av privata aktörer. Nu finns det planer på ytterligare en grupp som staden sköter.

För arbetslösa som inte behöver rehabiliterande stöd försöker man istället skapa kontakter till företag. Då blir det aktuellt med arbetsprövning och lönesubvention för den som anställer en långtidsarbetslös.

- Staden har ju inte väldigt stora möjligheter att skapa nya jobb för arbetsföra personer. Tvärtom försöker vi ju minska på dem. Företagen har ju heller inte väldigt goda tider nu. Det finns få jobb att söka och inte alltid anställda som kan fungera som handledare.

Tanken är god

Elisabeth Kajander tycker att lagändringen i princip är bra men inte den lättaste att leva med i praktiken.

- Att alla ska ha jobb är det allra viktigaste, då mår samhället bra. Men i den här situationen som kommunerna är i just nu är de inte helt lätta att skapa. Förutsättningen för att få ett jobb är ju att det finns jobb.

Folkhögskolan i Hangö renoveras med hjälp av långtidsarbetslösa

Färdiga fönster

Niklas Karlberg har arbetat med att renovera Evangeliska folkhögskolan i Hangö i snart ett år. Det gör han som långtidsarbetslös och finner jobbet givande.

- Jag har jobbat med fönstren, husgrunden och fasaden sedan i somras och trivs med det.

Inom den rehabiliterande arbetsverksamheten på skolan kan man också arbeta i lunchrestaurangen Folkkis. Restaurangen, som öppnade i april, har hittat en trogen krets matgäster som uppskattar husmanskost.

Lunchservering vid Folkkis i Hangö

- Det finns möjligheter att via läroavtal få papper på sina färdigheter och också avsluta utbildning som inletts på annat håll, säger platschef Mikael Nylund.
Vårt mål är att erbjuda arbetsuppgifter och kunskaper som kan jämna vägen för ett riktigt jobb.

Speciellt glad är han över att kontraktet med staden förnyats och löper i tre år med option på ytterligare ett år. Behovet av rehabiliterande arbetsverksamhet ökar och nu kan man planera på längre sikt.

Sociala medier

Nytt för skolan är den ungdomsverkstad som planeras. Med media som tema hoppas man kunna inspirera yngre människor att jobba med sådant de verkligen är intresserade av.

Mikael Nylund leder rehabiliterande verksamhet i Hangö
Bildtext Platschef Mikael Nylund vid Evangeliska folkhögskolan.

- Vi hoppas kunna producera tjänster för företag och samtidigt visa att det kan vara roligt att arbeta. Vi har många arbetslösa ungdomar och det här är ett sätt att fånga upp dem i ett tidigt skede och ge dem möjligheter att ta sig ut på arbetsmarknaden, säger Nylund.

Sami Kilpeläinen fungerar som arbetsledare
Bildtext Arbetsledare Sami Kilpeläinen.

Turism och ledarskap

Servicen vid skolans gästhem ska utvecklas och i samma veva kan arbetslösa lära sig ta emot kunder och betjäna dem. Det är en nyttig erfarenhet som kan komma väl till pass i turiststaden Hangö.

På området byggs en bastu och arbetet ger snart betyg. En arbetslös person slutför här sina studier till byggnadsarbetare.

35-årige hangöbon och svetsaren Sami Kilpeläinen har gått på kurs och fungerar nu som arbetsledare för dem som bygger, slipar och fixar i alla knutar.

- Jag vill satsa på att lära mig mera och utvecklas. Den här miljön är trivsam. Det är roligt att komma hit om morgnarna och koka kaffe åt pojkarna.