Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Vårdare utan influensavaccination risk för patienten

Från 2015
Uppdaterad 12.01.2015 10:13.
Influensavaccinering.
Bild: Lehtikuva

Alltför få sjukvårdare vaccinerar sig mot influensa, bedömer experter. Enligt en rapport som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har gjort dör patienter varje år av influensa som de insjuknat i på sjukhus.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har knappt 70 procent av sjukvårdspersonalen vaccinerats mot årets influensa.

I fjol vaccinerades bara 40 procent av sjukvårdspersonalen i Kuopio. Det här är oroväckande låga siffror, tycker överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd. Nohynek och överläkare Veli-Jukka Anttila intervjuades för finska Yles morgon-tv på måndag morgon.

Enligt Nohynek och Anttila är det viktigt att vårdpersonalen vaccinerar sig mot säsongsinfluensa för att skydda patienterna och befolkningen. Sjukvårdarna smittas också lätt själva när de vårdar svårt sjuka influensapatienter.

Det är enligt Nohynek till och med möjligt att en patient går till sjukhuset för att vårdas för något annat än influensa och sedan smittas av influensa och avlider.

- Vi vet att inkubationstiden för influensa är ett par dagar. Sjukdomen smittar i ett dygn innan den smittade ens själv visar några symtom, säger Nohynek. Därför smittas så många under epidemisäsongen.

Anttila konstaterar att övervakningen av vaccineringen är svår. Arbetsgivaren kan inte kontrollera vem som vaccineras och vem som inte gör det. Det är de avdelningsansvariga läkarna och vårdarna som bär ansvar för att reglerna följs, men ingen kan tvångsvaccineras.

Eftersom influensavaccinet biter sämre mot sjukdomen i år säger läkarna att det är möjligt att fler dör av influensa.

Läs också:
Influensan är här
Fler vaccinerar sig mot influensan

Esa Koivuranta, Yle Uutiset