Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stefan Winiger: ”Sover du bra om nätterna Mark Zuckerberg?”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Stefan Winiger är redaktör på Svenska Yle.
Bildtext Stefan Winiger är redaktör på Svenska Yle
Bild: Yle

Bäste Mr Zuckerberg. Sover du bra om nätterna? Att sova bra är viktigt för hälsan. Men det sociala nätverk som du har uppfunnit är en av de viktigare kommunikationskanalerna för de islamistiska terroristerna. Har du tänkt på det?

Jag har nu läst för många nyhetsartiklar om unga män som ”radikaliserats efter att ha läst islamistiska skrifter på nätet” och ”kommit i kontakt med jihadister via de sociala medierna”.

Bilder på unga män som poserar med blodiga svärd och avhuggna huvuden har mottagare. Dels de som redan är fångade i den sjuka ideologin, dels sådana som ännu inte är fångade men som kan komma att dras in.

Har du läst Sagan om ringen, Mr Zuckerberg? Då har du läst om Palantirerna, de mystiska ädelstenarna där de som tittar i dem kommer i kontakt med det onda ögat. Och när väl kontakten har upprättats har den som ser det onda ögat svårt att slita sig från det, så stark är dess kraft.

Lite så verkar det vara med de ondskefulla bilder och videoklipp som ska få unga vilsna män i sin makt. De ska sluta vara självständigt tänkande människor och bli viljelösa verktyg i ondskans tjänst och sprida våld och lidande.

Det är du, eller rättare sagt din skapelse Facebook som tillsammans med de andra sociala medie-aktörerna är länken mellan terrorismens mörkermän och deras lärjungar runt om i världen.

Det är därför jag undrar hur det är ställt med din nattsömn. Har du ett ansvar för det som sker?