Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Kan man vila i kyrkan utan kista?”

Från 2015
Uppdaterad 12.01.2015 20:05.
Sjundeå kyrka
Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius

Förväntningarna var anspråkslösa. Kantor och musiker Pami Karvonen hoppades på ett tjugotal intresserade till avslappningskursen som ordnas på söndagar i Sjundeå kyrka. Till Karvonens stora förvåning dök betydligt flera upp.

- Det kom 60 människor till kyrkan. De hade med sig madrasser, filtar och extra sockor. Den bilden glömmer jag aldrig, säger kantor Karvonen.

Radio Vega Västnyland

6:07

Så Sjundeåborna verkar vara i behov av avslappningsövningar.

- Allt runt oss kräver något. Det finns få saker som inte gör det. Vi ville prova på om man kan vila i kyrkan utan kista.

Här och nu i kyrkan

Karvonen säger att de mediterar och bara är i stunden, sju söndagskvällar under vintern. Det handlar alltså om medveten närvaro eller så kallad mindfulness, något av en trend i det hektiska och individfokuserade prestationssamhälle vi lever i.

Övningarna hålls av Tommi Sarlin, som studerar kognitiv terapi. Men i stället för att ligga på en yogamatta i en gymnastiksal ligger du på en madrass på stenkyrkans golv eller på en minst lika hård träbänk. Kursdeltagarnas tankar ackompanjeras av musik.

- Jag spelar orgel och piano. Människor lyssnar eller sover, vad de vill. Vi har inga uppgifter eller mål. Du bara kommer och njuter av kyrkans atmosfär.

Vigselröja som madrass

Pami Karvonen har jobbat 15 år i Sjundeå kyrka och han gillar att vila. Han vet också var den bästa viloplatsen i kyrkan finns.

- Jag vill ta en tupplur, varje dag. Jag sover på orgelläktaren, på en vigselrya som jag sätter på golvet. Det är mycket bra, säger han och tillägger att han just därför vill sprida glädjebudskapet.

Det må vara ett ålderdomligt tankesätt, men många av oss har en bild av hur man ska vara i kyrkan. Det gäller att skärpa sig och följa en viss etikett. Det här orsakade inga problem för deltagarna i går (11.1). Karvonen beskriver den sakrala stämningen i Sjundeå.

- Jag vill aldrig glömma det när människorna, som var i sina egna världar, vaknade och steg upp från golvet eller bänken när pianomusiken tog slut. Det var något mycket speciellt och unikt.

Den fullbokade kursen innehåller sju träffar. Tack vare den oväntade succén håller man en ny kurs i maj.

Diskussion om artikeln