Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ted Urho: Varför fulparkerar du din Mercedes-Benz?

Från 2015
Uppdaterad 12.01.2015 15:02.
Ted Urho arbetar för Svenska Yle.
Bildtext Ted Urho vet hur det känns att köra Mercedes-Benz, BMW och Audi.

Har du någonsin suttit fast i en fullpackad spårvagn som blockeras av en bil på spåren? Ted Urho har och vet hur det känns.

Det hände för snart tio år sedan, men jag kan ännu bli arg när jag tänker på incidenten. Jag hade bråttom till tåget och hade startat för sent. För en gångs skull var spårvagnen i tid och pulsen lugnade sig. Jag skulle hinna till Vasatåget. Så stannade vi plötsligt mellan två hållplatser, utan förklaring. Orsaken var en felparkerad bil. En bilist som inte förstått att om hen parkerar för nära skenorna så kommer spåran inte förbi.

Den gången gick det bra. Bilens ägare dök upp, flyttade bilen och jag hann till mitt tåg. Min puls lugnade sig när vi kom till Riihimäki, men frustrationen sitter ännu i.

I fjol ledde liknande incidenter till att 55 bilar tvångsförflyttades av staden. 54 av incidenterna skedde under vinterperioden. 16 procent av bilarna var av märket Mercedes-Benz, 13 procent Audi och på en god tredje plats kommer BMW med 11 procent av alla flyttade bilar.

Bildtext Din bil ska inte blockera spårvagnen.

Om det här med att parkera din bil

Jag är kanske överdrivet nitisk då det kommer till att parkera min bil. Jag stegar upp femmetersavståndet då jag parkerar framför ett övergångsställe. Jag ser alltid till att parkera så nära trottoaren som möjligt, utan att skrapa fälgarna. Jag dubbelkollar alla p-skyltar.

Detta drag gör att jag blir fruktansvärt störd på medbilister som inte kan parkera i centrum av Helsingfors. Fulparkering kan jag ännu hantera. Om du inte kan bedöma yttermåtten på din bil så att ett däck hamnar upp på trottoaren så påverkar det ju inte mig. Klantighet bestraffas ju som bekant inte.

Problemet uppstår när dina okunskaper i parkering påverkar andra människor. Misslyckas du ofta med att parkera rätt så är du antingen ouppmärksam eller likgiltig. Ingendera karaktärsdraget är bra i kombination med ett körkort.

Bildtext En ledstjärna när det kommer till att hindra spårvagnens framfart.

En gång körde jag en Mersu

Tre bilmärken står för 40 procent av alla bilar som tvångsförflyttats på grund av att de blockerat en spårvagn genom sin felparkering. Jag har kört olika modeller och årgångar av alla tre märkena och de har två saker gemensamt. De är sköna att köra och de väcker anstöt bland andra bilister.

Då jag suttit bakom ratten på en Mercedes-Benz har jag fått arga blickar och folk har svängt in lite onödigt snävt framför mig. Har jag suttit bakom ratten på en BMW har bilisten bredvid mig ofta rivstartat i trafikljuset för att demonstrera att hen minsann också har rikligt med hästar under huven.

Men inget av det här berättigar dig att lämna din bil felparkerad så att en spårvagn full med människor sitter fast och tvingas vänta på att du antingen är klar med ditt ärende i affären eller att myndigheterna kommer och flyttar på din bil. Att parkeringsfickan är full av snö är heller ingen giltig orsak. Då gräver du antingen fram en parkeringsficka eller så kör du ett varv till runt kvarteret.

Eller så skippar du bilen och tar spåran. Det kan vara hälsosamt.