Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya Västra Nyland innehåller mer material

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2015 15:42.
Chefredaktör Tommy Westerlund, layoutjournalist Harald Grönstrand och nyhetschef Marina Holmberg vid Västra Nylands redaktion
Bildtext Chefredaktör Tommy Westerlund, layoutjournalist Harald Grönstrand och nyhetschef Marina Holmberg vid Västra Nylands redaktion

Tidningen Västra Nyland har förnyats. På tisdag morgon får prenumeranterna en tjockare tidning som förutom lokalt material också innehåller riks-, utrikes- och sportmaterial.

Det är frågan om gemensamt material som också ingår KSF Medias tidningar Hufvudstadsbladet och Östnyland.

Västra Nylands chefredaktör Tommy Westerlund är nöjd med den nya tidningen.

– Det finns lika mycket lokala nyheter, lokal sport och lokal kultur som tidigare. Det nya är att vi har betydligt mera inrikesmaterial, utrikesmaterial och annan sport än lokal och annan kultur än lokal.

Chefredaktör Tommy Westerlund och layoutjournalist Harald Grönstrand vid Västra Nylands redaktion
Bildtext Tommy Westerlund och Harald Grönstrand

I slutet av tidningen finns dessutom nya avdelningar som en börssida och en pysselsida och digrare tv-program. Drygt hälften av materialet är gemensamt material med de övriga tidningarna inom KSF Media.

Mera planering

Sju reportrar, en fotograf och en nyhetschef jobbar med lokalt material i Västnyland. På redaktionen i Ekenäs finns dessutom en kulturredaktör, en sportredaktör och en featureredaktör.

Det nya upplägget innebär ett betydligt tätare samarbete mellan redaktionerna i Ekenäs, Borgå och Helsingfors. Det behövs också betydligt mera planering än tidigare.

Marina Holmberg är nyhetschef vid Västra Nylands redaktion. Hon jobbar med att koordinera nyheter och samarbetar också med nyhetscheferna i Helsingfors och i Borgå.

– Vi kommer att ha samarbete mellan Öst, Mitt och Väst som vi kallar våra avdelningar. Vi kommer att ha mycket mera förhandsplanerat material och samarbeta med de andra tidningarna. Vi har dagliga möten med redaktionerna i Helsingfors och Borgå.

Mer samarbete med Hangötidningen

Holmberg berättar att också samarbetet med Hangötiden blir tätare.

– Reportrar som jobbar på Västra Nyland skriver artiklar som kommer att ingå i Hangötidningen och Hangötidningens reporter skriver artiklar som ingår i Västra Nyland. Det blir antagligen litet olika versioner.

Nyhetschef Marina Holmberg vid tidningen Västra Nyland
Bildtext Marina Holmberg

Västra Nyland kommer att ha två ledare varje dag.

– Den ena är gemensam och den andra är unik för Västra Nyland. Vissa dagar kan någon av ledarskribenterna på Västra Nyland skriva den gemensamma ledaren, andra dagar kanske det är en skribent från Östnyland som skriver den gemensamma ledaren, säger Tommy Westerlund.

Layout på flera orter

Också layoutmässigt förändras jobbet, förklarar layoutjournalisten Harald Grönstrand. Tidigare jobbade han nästan enbart med Västra Nylands sidor, men nu jobbar han med alla tre tidningar: Västra Nyland, Hufvudstadsbladet och Östnyland.

– Det är mera jobb än tidigare, men det är är ganska kul.

När Yle Västnyland besökte Västra Nylands redaktion på måndagen höll Grönstrand på med flera olika sidor.

– Jag har fixat klart kulturen på Hufvudstadsbladet och jag ska gå vidare att fixa vår.

Kvällsredigering i Helsingfors

På samma sätt görs layouten för en del av Västra Nylands material på andra orter. Sportsidorna till tisdagens Västra Nyland koordinerades från Borgå och de gemensamma sidorna koordinerades från Helsingfors.

Tidningen Västra Nylands redaktion i Ekenäs
Bildtext Västra Nylands redaktion i Ekenäs

– Det lokala materialet kommer fortsättningsvis att redigeras på Västra Nylands redaktion i Ekenäs. Kvällsredigeringen sker i sin helhet i Helsingfors, berättar Tommy Westerlund.

Västra Nylands trycks som tidigare i Salo, medan Hufvudstadsbladet och Östnyland trycks i Helsingfors.

Kombinationsprenumeration

Ungefär en fjärdedel av de som prenumererar på Västra Nyland har också haft Hufvudstadsbladet. Chefredaktören Tommy Westerlund räknar med att antalet dubbelprenumeranter nu kan minska.

– I och med att vi har planerat så här pass mycket gemensamt innehåll så har vi utgått ifrån att en del prenumeranter som tidigare har haft både Västra Nyland och Hufvudstadsbladet kanske inte längre har dubbelprenumerationer.

I stället är det nu möjligt att vid sidan av prenumerationen på Västra Nyland ha Hufvudstadsbladet de dagar Västra Nyland inte kommer ut.

– Vi har infört en helt ny kombinationsprenumeration. Man kan ha Västra Nyland fem dagar i veckan och utöver det kan man få Hufvudstadsbladet söndag och måndag. Vi tror att den här kombinationsprenumerationen också kommer att locka många som inte har haft dubbelprenumerationer tidigare.

Digitala förändringar

Också det digitala materialet kommer att förändras, säger Tommy Westerlund.

– Det tar vi itu med nu. Det här projektet har vi kallat "fixa printen", nu börjar "fixa det digitala".

– Förnyelsen av papperstidningarna gick ju rekordsnabbt. Jag antar att vi håller tempot, så under vintern och våren kommer det säkert att ske saker och ting.

Läs också:
Tidningen Västra Nyland blir tjockare då KSF organiserar om