Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Chefskonservatorn på verkstadsgolvet

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 09:57.
chefskonservator Mats Sjöström vid Åbo Museicentral
Bildtext Chefskonservator Mats Sjöström på Åbo Museicentral
Bild: yle/Nilla Hansson

Mats Sjöström upptäckte under studietiden att konservering av riktigt gamla föremål var hans grej. När han såg magasinen och samlingarna på Landskapsmuseet var han såld.

Mats Sjöström studerade nordisk historia och etnologi vid Åbo Akademi när han insåg att det var konservator han ville bli. Då Mats såg magasinen och "de fantastiska samlingarna" vid dåvarande Åbo Landskapsmuseum, förstod han hur spännande museet var.
När sedan tidigare chefskonservatorn Kari Appelgren höll ett inspirerande tal var det klippt för Mats Sjöström. Det blev konservatorutbildning i Vanda med specialisering inom föremålskonservering. I det ingår metall, keramik, glas och arkeologiskt material.

Föremålslaboratoriet vid Åbo Museicentral
Bild: Yle/Nilla Hansson

Chefen på verkstadsgolvet

Att få jobba på museum med händerna var den bästa tänkbara kombinationen för Mats Sjöström. Han jobbade som konservator i åtta år och har nu varit chefskonservator i 12 år och har själv byggt upp föremålslaboratoriet på Åbo Museicentral.

i ett av magasinen på Åbo Museicentral
Bildtext i ett av magasinen på Åbo Museicentral
Bild: Yle/Nilla Hansson

Det är mikroskop, skalpell men också t.ex. blästring som gäller i laboratoriet som är under ständig utveckling.

På golvet i chefskonservator Mats Sjöströms rum på Åbo Museicentral ligger både blåställ och målaroverall. Han tar i där det behövs.

I femton år har han vid sidan av allt det andra också hållit kurser i museologi vid Åbo Akademi och Turun Yliopisto.

Massiva utgrävningar i Åbo

Det har gjorts massiva arkeologiska utgrävningar i Åbo under de senaste femton åren. Den största företogs invid Domkyrkan, där Åbo Akademis byggnad Gripen står idag. Från de utgrävningarna kom det massor av föremål. Det uppstod behov av att modernisera laboratoriet kontinuerligt.

Mats Sjöström i ett av magasinen på Åbo Museicentral
Bildtext chefskonservatorn i sitt paradis på Åbo Museicentral
Bild: Yle/Nilla Hansson

Förebilden för Museicentralens laboratorium fanns på Riksantikvarieämbetet i Stockholm där Mats Sjöström praktiserade. Men också Nationalmuseet i Helsingfors var en förebild.

Metoderna inom föremålskonservering har inte ändrats mycket på hundra år

Synen på äldre lämningar och byggnader har ändrats rejält under åren. Det fanns tider då arkeologer och museifolk ville rekonstruera eller t.o.m. bygga vidare på gamla hus och borgar. Idag behandlar man det riktigt gamla med större respekt. Men synen på föremål har inte ändrats lika radikalt även om tekniken och dokumenteringen har utvecklats här, säger Mats Sjöström.

fattiggubbe i samlingarna på Åbo Museicentral
Bildtext Fattiggubbe på Åbo Museicentral
Bild: Yle/Nilla Hansson

Utställningen om "Flickkungen", drottning Kristina öppnas i feburari

När vi träffar Mats Sjöström är han upptagen med utställningen kring "Flickkungen", dvs Mika Kaurismäkis film om Drottning Kristina. En utställning på Åbo slott med fantastiska dräkter och annan rekvisita. Utställningen kommer också att handla om drottning Kristina själv med auteniskt material från Livrustkammaren. Utställningen öppnar den 5 februari. Dräkterna från den kommande filmen får inte fotograferas, men redaktören bakom den här artikeln kan intyga att de är mycket vackra.