Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Frank blir skjuten direkt

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 12:12.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tisdagen 13 januari är det dags för den tredje säsongen av Lilyhammer på Yle Fem. Frank får ta en kula redan i första avsnittet. Resten är flashbacks, skämtar huvudrollsinnehavaren Steven Van Zandt

Steven Van Zandt har ännu en gång lyckats samla ett stort antal norska och internationella skådespelare till serien. De som kunde följa de första inspelningsdagarna av den nya säsongen fick sig en liten överraskning när Frank efter ett möte med östeuropeiska gangsters stapplar fram i ett snöigt Lillehammer och faller ihop på gatan, skjuten.

- Ja jag blir skjuten, säger Van Zandt

- Och det är det sista vi får se av dig den här säsongen?

Programmet är inte längre tillgängligt

- Ha, ha. Ja det skulle ha varit en fin överraskning. Sorry Folks, han är död nu, resten är flachbacks. Nej jag är nog med. Ni får så lov att se mig i några episoder till, lovar Van Zandt.

Produktionen bakom Lilyhammer har försökt hålla så mycket som möjligt hemligt kring handlingen. Att han blir skjuten läckte dock ut redan innan premiären i Norge.

- Vi har försökt att hålla det hemligt, men det blir allt svårare att hålla saker hemliga i dessa dagar. Men det kommer nog ändå att vara en överraskning hur han blir skjuten och vilka följder det får, konstaterar Van Zandt.

Lång och svår födsloprocess

Den nya säsongen har krävt mycket arbetet men resultatet är därefter.

- Jag är väldigt nöjd med säsongen och tycker att det är vår bästa. Det har varit en svår födsloprocess men det blev bra i slutändan, säger Van Zandt som själv satt fem månader på bara det sista avsnittet.

Finns det något samband mellan budget och kvalitet så lovar också den tredje säsongen mycket. Förenklat kan man säga att budgeten fördubblats till varje säsong. 30 miljoner norska kronor till första säsongen, 60 för den andra och 120 till den tredje – ett solklart rekord i den norska tv-branschen. Mycket pengar men ingen jättebudget, enligt Van Zandt.

- Vi har större budget och det kommer man också att se. Det blir finare bilder men framförallt ger det oss mer tid. Pengar sparar tid så vi har haft möjlighet att förbereda oss på ett helt annat sätt. 120 miljoner är mycket pengar men det är inte mer än hälften av vad amerikanska serier kostar.

Den tredje säsongen av Lilyhammer (16) startar i Yle Fem tisdagen 13.1.2015 kl. 22.00.
8 avsnitt 30 dagar på Arenan

I rollerna: Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Tommy Karlsen, Robert Skjærstad m.fl.
Manus: Steven van Zandt, Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Produktion: Rubicon för NRK & Netflix / Samproduktion

Läs också: Van Zandt: "Chockad om det inte blir fler säsonger"

Materialet i denna artikel baserar sig på NRK:s artikel Little Steven blir skutt i Lilyhammer. I artiklen kan man också se ett kortare filmklipp bakom kulisserna på Lilyhammer 3.