Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pegida och ”lögnarpressen”

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2015 12:48.
Yle Nyheter TV-nytt: Stora demonstrationer väntas i Tyskland - Spela upp på Arenan

Den så kallade Pegidarörelsen har sedan flera veckor tillbaka demonstrerat i Dresden i Tyskland mot en påstådd islamisering av landet.

Efter terrordåden i Paris har man räknat med rekordmånga deltagare. Enligt polisens beräkningar deltog 25 000 personer i de antiislamiska demonstrationerna i kväll.

Samtidigt är ändå islamisterna ingalunda rörelsens enda fiender.

Med slagord från gångna tider går man till attack mot en av de viktigaste fienderna. Begreppet ”Lügenpresse”, lögnarpressen började användas allmänt på 1920-talet, bland annat av nazisterna. Det användes också flitigt i DDR för att diskreditera pressen i väst.

Redan från Pegidarörelsens första dagar stod det klart att man är ytterst fientligt inställd till journalister och de etablerade medierna.

Återföreningens förlorare

– Den tyska återföreningen ledde till att vissa vann på processen medan andra förlorade. Många av dem som drar ut på gatan i Dresden anser att de har förlorat mycket på återföreningen. De ser bland annat medierna som skyldiga, eftersom en stor del av medierna så att säga importerades från Västtyskland, säger Thomas Hanitzsch, professor i kommunikationsvetenskap vid universitetet i München.

– Det finns många tankar bland demonstranterna, som kan ses som rena konspirationsteorier. Det heter bland annat att medier, politik och industri har gått ihop i en stor sammansvärjning, som missgynnar en stor del av det så kallade vanliga folket.

– De egna föreställningarna har bland vissa mänskor vuxit sig så starka att de här personerna inte går att rubba i sin övertygelse. De håller till exempel fast vid att deras hemstad håller på att islamiseras, trots att där knappt finns några muslimer. Alla argument som tar fasta på motsatsen kommer från lögnarpressen och det är ju i deras ögon inget annat än lögn, säger Hanitzsch.

Vill hedra satirtecknare

Nu tar man fram de svarta sorgebanden och samlas till en sorgemarsch för att hedra offren i Paris.

Att de flesta offren arbetade för lögnarpressen tycks inte i det här fallet spela någon större roll.

Franska satirtecknare publicerade i dag en rad bilder riktade mot Pegida. I ett ställningstagande säger man att man är emot att en organisation som Pegida nu vill hedra offren för attacken mot Charlie Hebdo.

Också i Tyskland höjs nu många röster mot att rörelsen utnyttjar terrordåden i Paris för sina egna ändamål. Vissa politiker uppmanar Pegida att ställa in de kommande veckornas demonstrationer.

– Trots att Pegida inte direkt vill stöda tidningen eller pressen överlag, så kan man nu i alla fall säga att så här går det, då man släpper in för många muslimer i landet, säger Hanitzsch.

Talar inte med journalister

De ledande figurerna inom Pegida har hittills konsekvent vägrat att tala med medierna. Av demonstranterna har det inte heller blivit mer än en rad strökommentarer.

Det som i alla fall är klart är att man anser att de etablerade tyska medierna står makthavarna alltför nära. Det vad man kallar för det vanliga folket, det har man helt vänt ryggen. Kritik som medierna inte helt kan strunta i.

– Man måste bättre ta fasta på mångfalden inom Pegidarörelsen. I demonstrationerna deltar många olika slags människor. Så klart finns där nynazister, men de flesta är vanliga människor som på det här sättet vill föra fram sina rädslor och bekymmer om många andra samhällsfrågor än bara islam, säger Thomas Hanitzsch.

Pegida har redan tidigare gått ut med ett papper där man redogör för rörelsens syn på olika frågor.

”Sök kontakten”

Hanitzsch följer noggrant med rapporteringen kring Pegida, som en del av sitt jobb, men också för att han kommer från Dresden.

– Jag ser två orsaker till varför just Dresden. Dels känner folk att de har förlorat på återföreningen, dels är man inte van med att ha utlänningar omkring sig och det skapar en viss oro.

Andra förklaringar som presenteras i debatten är de starka konservativa strömningarna i staden. Dessutom har Dresden och hela delstaten Sachsen redan länge varit en högborg för den tyska ytterhögern. Man saknar också en stark kyrka, som på annat håll i Tyskland sätter sig emot ytterhögern.

Thomas Hanitzsch tycker ändå att man också måste se vad som finns bakom den islamfientliga fasaden av Pegida.

– Rapporteringen borde särskilja på de olika strömningarna och åsikterna inom rörelsen. Där finns så mycket mer att ta fasta på än bara fientligheten mot islam. Samtidigt måste man nu på riktigt försöka komma i kontakt med personerna bakom Pegida.

Diskussion om artikeln