Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Julen kastas ut - Östnyland kastas in

Från 2015
Uppdaterad 12.01.2015 18:11.
de östnyländska tidningarna Borgåbladets och Östra Nylands sista nummer
Bildtext Två östnyländska dagstidningar gick i graven den 10 januari - en ny föds den 13 januari.
Bild: Yle/Stefan Härus

På tisdag är det tjugondag knut och som traditionen bjuder kastas julen ut just den dagen. Det är också då som den nya tidningen Östnyland kastas in genom brevluckorna hos de som prenumererar på tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland.

de östnyländska tidningarna Borgåbladets och Östra Nylands sista nummer
Bildtext Det sista numret av tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland.
Bild: Yle/Stefan Härus

Lördagen den 10 januari blev dagen då Borgåbladet och Östra Nyland kom ut med sina sista nummer. I tidningarna konstaterar KSF Medias Vd - Barbro Teir - att det ur askan kommer att stiga upp en större produkt med högre kvalitet. Papperstidningen står inför stora omvälvningar - samtidigt som den digitala framtiden är olöst - vilket är en gåta för det finlandssvenska medielandskapet.

Också tidningen Östra Nylands före detta chefredaktör - Camilla Berggren - konstaterar i det sista numret av tidningen, att man i Svenskfinland måste bli bättre på att samarbeta och sluta käbbla och istället se realiteterna.

Borgåbladets chefredaktör - Micaela Röman - konstaterar i sin sista ledare i Borgåbladet, att en 153 år gammal tidning inte försvinner "så där bara" och att den kommer att leva vidare som "Blade" i folkmun. Röman är också beredd på att långt framöver få höra kommentarer om att det var bättre förr.

Om tidningen var bättre förr kommer prenumeranterna att kunna avgöra på tisdag - tjugondag Knut. Det som huvudredaktör Röman i alla fall lovar, är att den nya tidningen kommer att vara lika lokal som föregångarna varit. Den enda skillnaden är, att det som är lokala nyheter för Borgåborna nu också kommer att läsas av Lovisaborna och vice versa.